To je to što me zanima!

Čović očekuje da će Borrell potaknuti izbornu reformu u BiH

Čović je najavio nastavak razgovora o izbornim promjenama s predstavnicima američke i europske administracije, te bošnjačke, ali i srpske strane koja se po njegovim riječima uključuje u taj proces
Vidi originalni članak

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović izrazio je u ponedjeljak očekivanje da će zamjenik predsjednika Europske komisije Joseph Borrell tijekom boravka u BiH ovoga tjedna potaknuti dogovor o izmjenama Izbornog zakona i otklanjanju blokada državnih institucija.

"Gospodin Borrell dolazi između ostalog, a sastanak će tako biti potenciran, da sudjeluju predstavnici tri naroda kako bi se donijeli vrlo jasni zaključci da moramo odmah riješiti to pitanje i otkloniti političke nesporazume koji ne smiju dalje otežavati funkcioniranje BiH", rekao je Čović na konferenciji za novinare u Mostaru upitan o nastavku razgovora o izmjenama izbornog zakona.

IZBORNA REFORMA BiH: Milorad Dodik pozdravio, a bošnjačke i građanske stranke odbacile zaključke HNS-a

Visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku EU, koji je i zamjenik predsjednika Europske komisije, u sklopu ovotjedne turneje po zemljama jugoistočne Europe posjetit će i Bosnu i Hercegovinu gdje će se u srijedu susresti s vodećim dužnosnicima iz te zemlje, te posjetiti vojnu misiju EUFOR-a. Kako je najavljeno iz Izaslanstva EU-a u Bosni i Hercegovini, Borrellovim posjetom će se ponovo potvrditi opredijeljenost i potpora EU-a regiji u pogledu ruskog rata protiv Ukrajine i njegovog utjecaja na sigurnost Europe u cjelini.

SASTANAK U ZAGREBU Plenković i Čović: Još nema dogovora o izbornoj reformi u BiH, zabrinuti smo zbog toga

Čović je najavio nastavak razgovora o izbornim promjenama s predstavnicima američke i europske administracije, te bošnjačke, ali i srpske strane koja se po njegovim riječima uključuje u taj proces. Dodao je kako je u posljednjih deset dana imao online sastanke s posrednikom za izbornu reformu američkog State Departmenta Matthewom Palmerom te ravnateljicom u Službi za vanjsko djelovanje Europske komisije Angelinom Eichhorst oko dovršetka ovoga procesa.

Po njegovim riječima za hrvatsku je stranu ključno zajamčiti legitimno političko predstavljanje najprije u gornjem, nacionalno koncipiranome Domu naroda a onda i Predsjedništvu BiH kako predstavnike u vlasti Hrvatima ne bi birali drugi narodi. Hrvatski prijedlozi o načinu biranja članova Predsjedništva BiH po njemu ispunjavaju sve presude Europskog suda za ljudska prava i Ustavnoga suda BiH.

RADNI SASTANAK Plenković s Izetbegovićem o izbornoj reformi u BiH

Hrvatska i bošnjačka strana mjesecima vode bezuspješne razgovore o izbornoj reformi, a u postizanju dogovora su se uključili predstavnici američke i europske administracije.

Opći izbori u BiH trebali bi se održati početkom listopada, a hrvatski dužnosnici u Hrvatskoj i BiH ističu kako neće biti zakoniti ako se ne izmijeni Izborni zakon čije je pojedine odredbe osporio Ustavni sud BiH.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare