To je to što me zanima!

Čović: Ulazak Hrvatske u Schengen poticaj je BiH da ubrza svoj europski put

Jučer su ministri unutarnjih poslova zemalja članica podržali pristupanje Hrvatske šengenskom prostoru. Na taj će način 1000 kilometara s BiH postati vanjska granica Unije
Vidi originalni članak

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izrazio je u petak očekivanje da će ulazak Hrvatske u šengenski prostor biti poticaj za Bosnu i Hercegovinu kako bi ubrzala svoj europski put.

NISU ZADOVOLJNI Frustracija u Rumunjskoj i Bugarskoj nakon odbijenice prijema u šengensko područje

- Šengen doživljavam kao poticaj nama kako bi ubrzali europski put i stekli kandidacijski status što prije. Na taj bi način olakšali sebi život- rekao je Čović na konferenciji za novinare.

Jučer su ministri unutarnjih poslova zemalja članica podržali pristupanje Hrvatske šengenskom prostoru. Na taj će način 1000 kilometara s BiH postati vanjska granica Unije.

UPUTILI ČESTITKE Europska komisija izrazila zadovoljstvo zbog Hrvatske, ali ne i zbog Bugarske i Rumunjske

Čović je dodao kako očekuje da građanima BiH neće biti otežan prijelaz granice nakon što Hrvatska od 1. siječnja pristupi šengenu.

- Nastojat ćemo da režim prijelaza granice koji sada imamo ne bude nimalo složeniji, nego da bude jednostavniji- pojasnio je.

Čestitao je premijeru Andreju Plenkoviću i hrvatskim institucijama zbog ostvarenja dva važna cilja, pristupanja šengenskom režimu i eurozoni.

Dodao je kako Hrvatska najsnažnije podupire europski put zemlje.

RAZMJEŠTAJ POLICAJACA Ukidamo 73 granična prijelaza, evo što će biti s graničnim policajcima: 'Rampe neće biti'

Sljedećeg tjedna Vijeće za vanjske poslove EU trebalo bi predložiti zaključke, a onda i Europsko vijeće eventualno donijeti odluku da se BiH dodijeli kandidacijski status.

To bi po Čoviću trebao biti poticaj novoj koaliciji HDZ-a BiH i bošnjačko-građanske Osmorke da ubrza reforme. Odbacio je mogućnost da vlast ustroji s vodećom bošnjačkom strankom SDA, ističući da se drži dogovora s Osmorkom.

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare