To je to što me zanima!

Crkva teško može funkcionirati bez materijalnih dobara

Na blagoslov se nikoga ne prisiljava, a novac nikada ne smije biti zapreka za primanje blagoslova - piše u priopćenju koje je potpisao Marko Štefanec
Vidi originalni članak

Crkva kao ustanova jest istovremeno nebeska i zemaljska. Nebesku Crkvu čine Bog, anđeli i sveci, a zemaljsku ili putujuću Crkvu čine svi vjernici na putu prema vječnosti. Zbog toga što se ostvaruje na zemlji, Crkvi su potrebna i materijalna dobra koja se koriste u dobrotvorne svrhe poput Caritasa, za gradnju novih objekata i obnovu postojećih, te za nagradu crkvenim službenicima. Jedna od pet crkvenih zapovijedi glasi: "Doprinosi za crkvene potrebe". 

Članovi Crkve trebali bi stoga doprinositi za crkvene potrebe, baš kao što članovi mnogih civilnih udruženja plaćaju godišnje članarine kako bi se ona mogla uzdržavati. Iako materijalna dobra Crkve nisu najvažnija, ona ipak bez njih teško može normalno funkcionirati - navodi se u priopćenju Varaždinske biskupije o slučaju župnika u Svetom Jurju na Bregu Ivice Puškadije, koji je kritizirao vjernike koji mu daju obiteljske darove manje od 50 kuna. 

Večernji list je biskupiji poslao zamolbu da komentira župnikov potez koji je podijelio mještane.

- Sav dar kojega vjernici daju ide u blagajnu župe iz koje se isplaćuje mjesečna nagrada svećeniku u visini koju određuje Hrvatska biskupska konferencija. Iz te blagajne plaćaju se režije, novac se koristi za uzdržavanje objekata, za gradnju novih objekata, pomoć siromašnim obiteljima kroz Caritas... Svećenici za svoje pastoralno djelovanje ne dobivaju od države plaću, već od župe ili ustanove u kojoj djeluju primaju propisanu mjesečnu nagradu. Varaždinska biskupija nema propisan iznos obiteljskoga dara. Svaka obitelj prema svojim mogućnostima doprinosi za potrebe svoje župne zajednice. Župnik poznaje svoje vjernike i njihove mogućnosti i kritika koju je uputio izrečena je vjernicima. Na blagoslov se nikoga ne prisiljava, a novac nikada ne smije biti zapreka za primanje blagoslova - ističe Marko Štefanec, tajnik biskupa Josipa Mrzljaka.

Idi na 24sata

Komentari 50

  • mkjn710 25.01.2013.

    Sotona, koji se pretvara da je “anđeo svjetla”, lukavo koristi krivu religiju kako bi zavodio ljude (2. Kor. 11:14). Crkve kršćanstva tvrde da slijede Krista, no to je samo krinka jer zapravo naučavaju učenja koja se temelje na izmišljotinama i lažima, naprimjer učenje o Trojstvu, paklu i besmrtnosti duše. Osim toga, crkve kršćanstva promiču blagdane kao što su Božić i Uskrs, čija je proslava popraćena naizgled bezazlenim običajima koji ustvari vuku korijen iz mitologije i poganskih religija.

  • mkjn710 23.01.2013.

    Crkva je institucija koja je nastala u 3st. n.e. daleko nakon smrti posljednjih apostola, koji su prorokovali da ce se nakon njih pojaviti krscanski otpad koji ce izdati i Boga i Bibliju svojim nebilijskim ucenjima i postupcima ".2.Sol.2:3,4.Dakle,. crkve vise nemaju nista zajednicko sa pravim krscanima iz prvog stoljeca .

  • mkjn710 20.01.2013.

    Isus Krist se je krstio sa 29g dao primjer i rekao ucenicima idite poucite ljude i onda ih krstite..!! a vi krstavate bebe koje neznaju ni sto je lijevo ni sto je desno. to radite radi svoje sebicne koristi da kad odrastu vama daju placuOd tuda: ratovi ,mrznja i svako zlo.. Zato zasluzujete presudu od Boga sto ce uskoro i uslijediti.Otk.17:16,17.

Komentiraj...
Vidi sve komentare