To je to što me zanima!

Crkva u Koruškoj: S HBK-om više nećemo raspravljati o misi

Na upit je li ipak moguće, unatoč zabrani održavanja mise, na Lojbaškom polju održati liturgiju, Kapeller je zaključio kako se radi o privatnom posjedu, gdje svatko može pozvati svećenika da održi misu
Vidi originalni članak

Katolička crkva u Koruškoj ne namjerava odgovarati na reakciju Hrvatske biskupske konferencije (HBK) na uskraćivanje dozvole za održavanje ovogodišnje mise na Lojbaškom polju pored Bleiburga, priopćila je u ponedjeljak nadležna dijeceza Gurk.

- Mi nećemo reagirati na reakciju i nećemo se upuštati u ping-pong priopćenjima pa tako nećemo reagirati ni na reakciju HBK na uskraćivanje izdavanja dozvole za održavanje svete mise u sklopu komemoracije u Bleiburgu - rekao je za Hinu glasnogovornik nadležne dijeceze Gurk-Klagenfurt, Matthias Kapeller, koji je dodao kako Katolička crkva u Koruškoj trenutno nema ništa više za reći od onoga što je na tu temu priopćila krajem prošlog tjedna.

ANTO ĐAPIĆ: Iznenađeni smo što se biskupi u Austriji usude zabraniti misu

On je rekao kako je tamošnja Katolička crkva bila iznenađena tonom reakcije na neizdavanje dozvole, ali da to nije jedina reakcija iz Hrvatske na ovu odluku.

- Bilo je i različitih reakcije od one HBK-a. Ne bih ih htio vrednovati kao pozitivne, ali su u svakom slučaju drugačije - rekao je Kapeller.

Na upit Hine je li ipak moguće, unatoč zabrani održavanja mise, na Lojbaškom polju održati liturgiju, Kapeller je zaključio kako se radi o privatnom posjedu.

PRIOPĆENJE HDZ: Hasanbegović pridonosi zabrani mise na Bleiburgu

- Radi se o privatnom posjedu, a u Austriji svatko može na svoj privatni posjed pozvati svećenika da mu tamo održi misu - rekao je Kapeller.

Austrijska novina agencija APA javlja kako se zabrana držanja mise odnosi samo na više crkvene dužnosnike poput biskupa, dok se privatna liturgija u manjim okvirima ne može zabraniti.

Katolička crkva u Koruškoj, točnije dijeceza Gurk-Klangenfurt, uskratila je u petak dozvolu za održavanje ovogodišnje mise na Lojbaškom polju pored Bleiburga u sklopu komemoracije za ubijene pripadnike vojnih postrojbi bivše Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

O ZABRANI MISE NA BLEIBURGU Kolinda: Kao vjernica duboko žalim zbog takve odluke

Odluka je obrazložena „političkom instrumentalizacijom“ skupa i nedovoljnim distanciranjem od fašističkog svjetonazora.

Idi na 24sata

Komentari 136

  • Kuhača 12.03.2019.

    HBK-vas nije sada sram,jer gurate prste u ..ek,vjernica sam ,ali ne na ovaj nacin sto se dogada kod nas!

  • Velečasni 1 11.03.2019.

    A da se sva ta bulumenta preseli u Višegrad?

  • 11.03.2019.

    Gledam neko veče dokumentarac: Bitka za Staljingrad. Sovjetska vojska 2 milijuna vojnika vodi ih general Žukov kontra Nijemca Italijana i ostali njihovi sluge, a među njima i hrvateki. A onda je počelo i završilo. Svi hrvateki fašisti, sprženi u ruševinama Staljingrada. Išli u tuđu zemlju, palili tuđe kuće, sijali smrt, a sve po želji Pavelića. A onih par crnih ustaša koji su se uspjeli dokopati tzv.ndh skončali poslije velikog zbora kod Bleiburga od ruku antifašista. I za njima treba sada tugovati i moliti se? Bolesno.

Komentiraj...
Vidi sve komentare