To je to što me zanima!

Crveni križ još uvijek ne može doći do Mariupolja

Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) rekao je da još uvijek ne može dostaviti pomoć u opkoljeni Mariupolj, dok traži od Rusije i Ukrajine da mu zajamče siguran prolaz
Vidi originalni članak

Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) rekao je da još uvijek ne može dostaviti pomoć u opkoljeni Mariupolj, dok traži od Rusije i Ukrajine da mu zajamče siguran prolaz, javlja BBC u ponedjeljak.

- Strane moraju biti jamci i imati dogovor da dopuštaju siguran prolaz. Moraju objaviti rutu i omogućiti dovoljno vremena ljudima da izađu. Trenutno nemamo tim koji može pristupiti  - rekao je glasnogovornik ICRC-a Matt Morris za BBC.

Međunarodno humanitarno pravo, nastavio je on, "zahtijeva da se ljudima dopusti odlazak, ali ih ne smije prisiljavati na odlazak". Mnogi stanovnici Mariupolja tjednima se skrivaju u podrumima, a nedostaju im hrana, voda i lijekovi.

Ukrajina optužuje Rusiju za prisilno premještanje tisuća civila iz razorenog grada u područja pod ruskom kontrolom. Rusija je zanijekala bilo kakvu prisilu, ali je prijavila evakuacije pod ruskom pratnjom.

ICRC kaže da nikada ne pomaže u prisilnim evakuacijama i zanijekao je bilo kakav plan pomoći Rusiji da "filtrira" ukrajinske izbjeglice iz Mariupolja.

>>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu pratite ovdje

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare