To je to što me zanima!

Čupić poručio Vladi: Zaustavite ovaj čudan eksperiment koji će donijeti više štete nego koristi

Prođe li zakon spremni su ga rušiti na Ustavnom, ali i Europskom sudu. Poslodavci ističu da bi jača poruka bila kada bi Vlada intervenirala u Zakon o radu kako bi se rad nedjeljom svima adekvatno platio...
Vidi originalni članak

Osim što namjerava zabraniti rad trgovina nedjeljom, izuzev njih 16 u godini, plan Vlade je ograničiti njihov rad najdulje do 21 sat. Izmjenama Zakona o trgovina propisane su i oštre kazne za prekršitelje, ali i iznimke, a primjena bi krenula od početka 2022. godine. Tako je Vlada odlučila da se zabrana rada nedjeljom neće odnositi na prodajne objekte na kolodvorima, zračnim i trajektnim lukama, brodovima, zrakoplovima i trajektima za prijevoz osoba i vozila, benzinskim postajama i pratećim uslužnim objektima na cestama.

Nedjeljom će moći raditi trgovine u bolnicama i hotelima, ali i u prostorima vjerskih i kulturnih ustanova, te prostorima koji su proglašeni zaštićenim područjem prirode u skladu s posebnim propisima. Zabranu su izbjegli i oni koji se bave otkupom primarnih poljoprivrednih proizvoda, ali i oni koji svoje proizvode prodaju na tržnicama na veliko i malo. Nedjeljom će se moći prodavati i na sajmovima i javnim manifestacijama.

- Zaustavite ovaj čudan eksperiment koji ne treba provoditi jer će donijeti više štete nego koristi - poručio je vladajućima Denis Čupić, direktor najvećeg domaćeg trgovačkog centra Westgate.

Napominje kako se krivim zakonom pokušavaju regulirati ispravne stvari.

PODUZETNICI BURNO REAGIRALI Prijedlog Vlade: Trgovine će raditi samo do 21 sat, a crkveni dućani bit će otvoreni nedjeljom

- Vlada bi jaču poruku poslala kada bi intervenirala u Zakon o radu i zaštitila sve radnike u svim sektorima kako bi se rad nedjeljom adekvatno platio za sve struke. Radnik ili radnica na benzinskoj, kladionici, ali i policajac, liječnika koji rade nedjeljom treba adekvatno platiti - rekao je Čupić navodeći kako je postojeći zakon po tom pitanju manjkav i ne propisuje koliko radna nedjelja mora biti plaćena.

Upozorava i kako je potpuno krivo smanjivati ekonomsku aktivnost u vrijeme krize koja je ionako smanjila promete, primanja radnika i samim time kupovnu moć. Efekt ovog zakona neminovno će, nastavlja, dovesti do viška radne snage odnosno da bi bez posla u sektoru trgovine moglo ostati oko 25.000 ljudi.

- Riječ je trgovcima, ali i ljudima koji su dio opskrbne djelatnosti trgovine, zaštitari, a tu su i čistačice, jer će prođe li ovaj zakon neminovno doći do preraspodjele radnog vremena. Bez posla bi tako mogli stariji radnici, koji će se teško opet zaposliti - upozorava. 

ZABRANA RADA NEDJELJOM Udruga poslodavaca poručuje: 'Nije dobro usred pandemije uvoditi ikakve zabrane rada'

Najbolji test o tome žele li građani kupovati nedjeljom jest doći taj dan u bilo koji šoping centar i vidjeti koliko ljudi tada kupuje. Grupa velikih trgovaca već ima pripremljena pravna mišljenja te će sigurno, donese li se ovaj zakon, obratiti Ustavnom sudu, a ako ga on ne sruši ići će i prema Europskom sudu.

Ekonomist Damir Novotny napominje kako je zabrana rada trgovina nedjeljom s ekonomijom nema nikakve veze veće je riječ isključivo o političkom i svjetonazorskom pitanju. Iako su prakse od zemlje do zemlje različite, trend u turistički snažnim zemljama poput Italije, Španjolske ili Grčke nedjeljom trgovine rade.

- Mi imamo dio ekonomije koji je okrenut prema turizmu i zabrana bi mogla izazvati negativne učinke - ističe Novotny.

Idi na 24sata

Komentari 74

  • Beppi 06.07.2021.

    Nadam se da će trgovci vratiti uslugu crkvi puneći ih svake nedelje.

  • ante-portas 06.07.2021.

    Lakse je natjerati trgovce da ne rade nedjeljom, nego da plate djelatnike pisteno. U tom je cijeli problem.

  • 06.07.2021.

    Nema se tu sta misliti. Pogledajmo velke gradove ili se ugledajmo na sela. Predlazem velike mega gradove. Zato sto su svijetlosnim godinama ispred nas. Kako se ono kaze za new york...grad koji nikad ne spava. Niti bi radnici vise radili zbog radne nedelje, niti bi se to osjetilo. Sve je stvar organizacije. Cak ne treba imati nikakvu pamet za tu vrstu organizacije rada. I dijete od 6 godina bi moglo to shvatiti. Bez sale. To sto se neki prave neuki ili su stvarno takvi je sasvim druga prica. Mi se realno vracamo sve vise u proslost na svim poljima. Od gospodarstva zdravstva socijale prava mentaliteta bas svega. Dok se zemlje prema kojima smo relativno nedavno bili pojam uzdizu daleko iznad nas. I o cemu razmisljamo nego kako cemo i ovo malo gospodarstva sputati da mu slucajno ne krene bolje. Ajmo staviti zakone iz 15 stoljeca kad se vec vracamo u proslost.  Zatvarajmo trgovine u podne. I neka bude radna samo srijeda. Tako cemo izvuci gospodarstvo i biti cemo svjetsko cudo.

Komentiraj...
Vidi sve komentare