Obavijesti

News

Komentari 170

Prijedlog Vlade: Trgovine će raditi samo do 21 sat, a crkveni dućani bit će otvoreni nedjeljom

Prijedlog Vlade: Trgovine će raditi samo do 21 sat, a crkveni dućani bit će otvoreni nedjeljom

Kao iznimke od općeg pravila da se ne radi nedjeljom navode se kolodvori, zračne i trajektne luke, brodovi, zrakoplovi i trajekti za prijevoz osoba i vozila, benzinske postaje...

Ministarstvo gospodarstva u nacrtu Zakona o trgovini među ostalim predlaže da radno vrijeme trgovina od iduće godine u Hrvatskoj bude od najranije šest do najkasnije 21 sat te da nedjeljom i blagdanima "prodajni objekti budu pretežito zatvoreni"

Na stranici eSavjetovanje, gdje je Nacrt izmjena objavljen, odmah je reagiralo nekoliko malih poduzetnika, prvenstveno zbog ograničavanja radnog vremena do 21 sat, što bi moglo biti udar na njihove prihode u turističkoj sezoni. "Jednostavno, u sezoni na obali zatvoriti trgovine u 21 sat, vrijeme kad ljudi tek izlaze nakon večere, nema smisla", poručuje jedan od njih. Drugi precizira da u mjestima u kojima je turizam glavna gospodarska grana, manjim prodavaonicama tijekom lipnja, srpnja i kolovoza treba omogućiti rad do 24 sata, javlja Jutarnji.

'Floskule su da trgovci rade dan i noć, sedam dana u tjednu. To ne postoji. Rade 40 sati tjedno'
'Floskule su da trgovci rade dan i noć, sedam dana u tjednu. To ne postoji. Rade 40 sati tjedno'

Što se tiče rada trgovina nedjeljom, predviđa se da bi ubuduće njih 16 moglo biti radno u tijekom cijele godine, unatoč kritikama koje su oko toga višekratno upućivane iz dijela branše. U Ministarstvu gospodarstva su ustrajali, a sa 16 radnih nedjelja su, smatraju, uvažili "potrebe pojedinih turističkih regija, kao i potrebu trgovaca za drugačijom regulacijom radnog vremena u određenim dijelovima godine", primjerice u predbožićno vrijeme.

Kao iznimke od općeg pravila da se ne radi nedjeljom navode se kolodvori, zračne i trajektne luke, brodovi, zrakoplovi i trajekti za prijevoz osoba i vozila, benzinske postaje, bolnice, hoteli, prostori kulturnih i vjerskih ustanova, dakle crkve, prostori koji su proglašeni zaštićenim područjem prirode u skladu s posebnim propisima, otkup primarnih poljoprivrednih proizvoda, prodaja vlastitih proizvoda na tržnicama na veliko i malo kao i prigodna prodaja na sajmovima i javnim manifestacijama.