To je to što me zanima!

Cvjeta biznis ilegalne prodaje soba u studentskim domovima: 'Plaćaju i po 10 tisuća kuna...'

Studentski domovi daleko su najjeftinija opcija za studente, čak i ispred većine učeničkih domova, ali nema mjesta za sve. Samo u Zagrebu nedostaje najmanje 1500 kreveta
Vidi originalni članak

Ove godine je ponovno krenuo ilegalni biznis u studentskim domovima i neke sobe navodno koštaju do 10 tisuća kuna, uz dodatno plaćanje mjesečne stanarine, navodi RTL.

- Izgledalo je tako da je moj prijatelj taman bio apsolventska godina i više nije trebao biti u Zagrebu, a ja sam tražio smještaj. Dogovorili smo se da ću ja za njega plaćati cijelu stanarinu, plus mu dodati minimalno duplo, tj. davao sam mu dodatnih 600 kuna. Ukupno je u 10 mjeseci za sobu iskeširao 6000 tisuća kuna. I dalje daleko jeftinija opcija od privatnog smještaja. To je dosta dobro tržište, postoje studenti koji znaju da sigurno neće biti u domu, dobiju ga i onda kasnije dobiju 1000 eura i više za taj smještaj - rekao je jedan student za RTL.

Ovih dana su studentske grupe na Facebooku pune oglasa koji prodaju ili traže slobodne krevete, a kako studentu uvjeravaju, može ih se naći i ispred studentskog doma. 

- Nemam pojma da postoji ikakva kontrola vezano za to – oni kao nešto provjeravaju, ali dođe osoba s tuđom iksicom i to je to - nadodao je student. 

Kazna za kupnju ili prodaju trajno je izbacivanje iz doma. Prošle su godine među 7 tisuća stanara pronašli tek 15 ilegalaca.

- Kontrole se rade na dnevnoj razini od strane ljudi koji rade u studentskom domu, a to su i spremačice i majstori – oni su svi obavezni prijaviti ako u sobi nije stanar za kojeg se zna da je dobio mjesto po natječaju, dakle mala je mogućnost da netko opstane do kraja akademske godine, a da mi to ne primijetimo - kaže ravnatelj Studentskog centra Zagreb, Mirko Bošnjak.

Mnogi uspiju proći neprimijećeno, a plan za bijeg od kontrole ima skoro svaki ilegalni stanar. 

- Uvijek postoji taj strah da će u jednom trenutku netko doći, da ću morati uzeti sve svoje stvari i izaći van. Na svu sreću nisam imao niti jednom situaciju da je bila kontrola - kaže jedan student. 

 

 

 

Idi na 24sata

Komentari 11

  • Cipelcug 31.08.2022.

    Kontrolom može odmah riješiti problem. Kako kontam sobe su znači dodijeljene papirnatoj sirotinji koja onda trenira biznis. 

  • Akull 30.08.2022.

    Euro imaš,sobu nemaš...L.p.

  • Human Lives Matter 30.08.2022.

    I onda se svi čude i zgražaju nad slučajevima poput ovog s plinom i sl, svi viču: "buaaa, hadeze...". Ne, dame i gospodo, nije to HDZ, nisu to tamo neki lopovi, to je eklatantan primjer prosječnog Hrvata. To smo mi. Ne bi Hrvat bio Hrvat da nešto ne ukrade, da nekoa ne prevari ili se na neki drugi, ne baš pošteni način okoristi. Svi ti, koji skupo preprodaju/iznajmljuju ove sobe, koje nisu njihove, isti su kao i oni koji na moru iznajmljuju šupe za 100€ noćenje, a kad sutra dođu na neku poziciju i u priliku, onda kradu i varaju na veliko, poput ovih u INA-i. Dragi moji Hrvatice i Hrvati, to je naša slika i prilika. A vi i dalje nastavite upirati prstom u druge.

Komentiraj...
Vidi sve komentare