Obavijesti

News

Komentari 11

Cvjeta biznis ilegalne prodaje soba u studentskim domovima: 'Plaćaju i po 10 tisuća kuna...'

Cvjeta biznis ilegalne prodaje soba u studentskim domovima:  'Plaćaju i po 10 tisuća kuna...'

Studentski domovi daleko su najjeftinija opcija za studente, čak i ispred većine učeničkih domova, ali nema mjesta za sve. Samo u Zagrebu nedostaje najmanje 1500 kreveta

VIDEO

Ove godine je ponovno krenuo ilegalni biznis u studentskim domovima i neke sobe navodno koštaju do 10 tisuća kuna, uz dodatno plaćanje mjesečne stanarine, navodi RTL.

- Izgledalo je tako da je moj prijatelj taman bio apsolventska godina i više nije trebao biti u Zagrebu, a ja sam tražio smještaj. Dogovorili smo se da ću ja za njega plaćati cijelu stanarinu, plus mu dodati minimalno duplo, tj. davao sam mu dodatnih 600 kuna. Ukupno je u 10 mjeseci za sobu iskeširao 6000 tisuća kuna. I dalje daleko jeftinija opcija od privatnog smještaja. To je dosta dobro tržište, postoje studenti koji znaju da sigurno neće biti u domu, dobiju ga i onda kasnije dobiju 1000 eura i više za taj smještaj - rekao je jedan student za RTL.

Ovih dana su studentske grupe na Facebooku pune oglasa koji prodaju ili traže slobodne krevete, a kako studentu uvjeravaju, može ih se naći i ispred studentskog doma. 

- Nemam pojma da postoji ikakva kontrola vezano za to – oni kao nešto provjeravaju, ali dođe osoba s tuđom iksicom i to je to - nadodao je student. 

Kazna za kupnju ili prodaju trajno je izbacivanje iz doma. Prošle su godine među 7 tisuća stanara pronašli tek 15 ilegalaca.

- Kontrole se rade na dnevnoj razini od strane ljudi koji rade u studentskom domu, a to su i spremačice i majstori – oni su svi obavezni prijaviti ako u sobi nije stanar za kojeg se zna da je dobio mjesto po natječaju, dakle mala je mogućnost da netko opstane do kraja akademske godine, a da mi to ne primijetimo - kaže ravnatelj Studentskog centra Zagreb, Mirko Bošnjak.

Mnogi uspiju proći neprimijećeno, a plan za bijeg od kontrole ima skoro svaki ilegalni stanar. 

- Uvijek postoji taj strah da će u jednom trenutku netko doći, da ću morati uzeti sve svoje stvari i izaći van. Na svu sreću nisam imao niti jednom situaciju da je bila kontrola - kaže jedan student. 

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina
POGLEDAJTE VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina

U Nacionalnom parku Plitvička jezera, nakon više desetljeća, krajem travnja primijećen je suri orao. Ptica je strogo zaštićena i kritički ugrožena

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Za superluksuznu rusku jahtu Royal Romance stigle 4 ponude: Pravi vlasnik i dalje se skriva...
NA VEZU JE U TROGIRU

Za superluksuznu rusku jahtu Royal Romance stigle 4 ponude: Pravi vlasnik i dalje se skriva...

Plus+ Iako je jahta Royal Romance plombirana do kraja svibnja, Ukrajinci su je oglasili. Dok se pravi vlasnik skriva, megajahta koja je izlistana na 101. mjestu u svijetu po količini luksuza, nalazi se u trogirskoj marini