To je to što me zanima!

'Da sam znao tko je bio u tom avionu, nikad ga ne bih srušio'

Antoine de Saint-Exupéry, autor 'Malog princa', letačko iskustvo stekao je u poštanskim letovima preko Sahare, od Francuske do Dakara, a kasnije i u Argentini. No, tog 31. srpnja 1944. nije imao sreće...
Vidi originalni članak

'Mali princ' jedna je od najpoznatijih novela modernog doba, prevedena na više od 300 svjetskih jezika i prodana u više od 140 milijuna primjeraka, što ju svrstava na četvrto mjesto najprodavanijih knjiga svih vremena. Autor te legendarne novele je Antoine de Saint-Exupéry, francuski pisac, novinar i pilot.

Rođen je u Lyonu 29. lipnja 1900. godine, u plemićkoj obitelji. Njegov otac Jean-Marc bio je grof, a umro je kad su Antoineu bile samo četiri godine. Četrdesetak godina kasnije, 1943., Antoine je napisao 'Malog princa' i knjigu ilustrirao vlastitim crtežima, koje je koristio da opiše likove.

U to je vrijeme živio u SAD-u, točnije na Long Islandu. Osim pisanja i novinarstva, zrakoplovstvo je bilo ono što je strastveno privlačilo Exupéryja.

Letjeti je počeo s 21 godinom i učlanio se u Francusko ratno zrakoplovstvo, a prilikom pokušaja obaranja rekorda u brzini leta između Francuske i Vijetnama srušio se u Egiptu, ravno u pustinju.

Bio je na rubu smrti, no u zadnji čas ga je spasio jedan beduin na devi. Mnogo letačkog iskustva stekao je u poštanskim letovima preko Sahare, od Francuske do Dakara, a kasnije i u Argentini.

Drugi svjetski rat dočekao je u svom voljenom zrakoplovstvu i žarko je želio letjeti za saveznike, unatoč ozljedama i poodmakloj dobi.

Već su mu bile 43 godine, što je bilo osam godina više od maksimalne dozvoljene dobi za pilota. Ipak, uspio je dobiti specijalno odobrenje generala i budućeg američkog predsjednika Dwighta D. Eisenhowera i poletjeti u vojne misije.

Upravljao je američkim avionom Lockheed P-38 Lighting. Na današnji dan, 31. srpnja 1944. godine, de Saint-Exupéry poletio je s Korzike u izviđačku misiju prema francuskoj obali, okupiranoj od Njemačke. Nestao je nad Sredozemljem u blizini Marseillea i nikad se nije vratio. Imao je 44 godine.

Prije devet godina Nijemac Horst Rippert priznao je da je upravo on bio pilot koji je srušio zrakoplov u kojem je bio de Saint-Exupéry.

- To se dogodilo nedaleko od Toulona - izjavio je tada Rippert, koji je Drugi svjetski rat završio s 28 zračnih pobjeda.

- Letio je ispod mene dok sam bio u izviđačkom zadatku nad morem. Vidio sam njegovo znakovlje i okrenuo zrakoplov kako bih došao iza njega i potom ga srušio - rekao je pilot Messerschmidta ME-109.

Trebale su gotovo 64 godine od nestanka Saint-Exupéryja da Rippert izađe iz sjene i prizna što se dogodilo.

- Da sam znao da je to Saint-Exupéry, nikad ga ne bih srušio - rekao je Rippert, ustvrdivši kako mu je autor 'Malog princa' bio jedan od najdražih pisaca. Njemački pilot preminuo je 2013. u 91. godini.

- Kud te noge nose, neće te dovesti daleko, jedan je od citata iz legendarnog 'Malog princa', po mnogima najljepšeg dječjeg romana svih vremena.

Idi na 24sata

Komentari 23

  • Demetra 01.08.2017.

    Mogli ste barem citat napisati točno! Isti, naime, glasi: - Ravno hodajući nećeš baš stići daleko.

  • exorcist 31.07.2017.

    Šteta, veliki čovjek i strašan borac. Počivao u miru Herr Rippert.

  • wisefool 31.07.2017.

    Jedna od naboljih knjiga!

Komentiraj...
Vidi sve komentare