To je to što me zanima!

'Dajte mi papira, a ja ću vam izraditi jako izdržljivu torbicu'

ČVRSTO I TRAJNO: Prvo je napravio košaru za igračke za svoje unuke, a da bi izradio jednu takvu, treba mu šest do osam metara trakica. U svojoj radionici provodi sate i sate
Vidi originalni članak

Rikard Rovan Savelli izrađuje rukotvorine od papira. Susjedi i prijatelji znaju čime se bavi pa ga besplatno opskrbljuju materijalom.

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Na ideju sam došao prije četiri godine vidjevši rukotvorine od papira kod jedne poznanice. Svidjeli su mi se njeni radovi, a još me više oduševilo to što se radi s recikliranim materijalima, u ovom slučaju papiru - prepričava svoj hobi umirovljeni brodostrojar Rikard Rovan Savelli. On je jedan od inovatora koji je osvojio brončano odličje na 42. Hrvatskom salonu inovacija u Osijeku za svoje inovacije od papira. Od tada mu se, kaže, pojačao apetit i inspiracija te nakon četiri godine intenzivnog “druženja” s novinskim i reklamnim papirom, njegov dom krase mnogobrojne zdjelice, držači za kišobrane i boce za vina, stalci za novine, ženske torbice i košare raznih dimenzija, sjenila za lampe, ukrasi za zidove, sjedalice za stolice... te njegov prvi rad - košara za igračke unučadi. Riječ je o čvrstim te ekološki prihvatljivim predmetima.

– Umjesto dnevno-političkih zbivanja, zaokupljen sam papirom i svakim danom nastojim postići neki novi oblik ili uzorak - govori Rovan Savelli koji u radionici provodi sate i sate.

- Proces izrade odvija se u nekoliko faza. Prva je ona u kojoj izrađujem dugačke rolice od papira. Za jednu košaricu mi treba oko šest do osam metara. Onda napravim postolje u koje stavim tzv. okvir košarice i pletem oko njega. Najpodatniji je novinski papir, no kako bi postigao željene boje često koristim i druge papire poput sjajnog, magazinskog do škartoca u kojima u trgovini dobijem kruh - strpljivo nam pokazuje izradu radova spretni majstor papira.

Ako nije zadovoljan dobivenim oblikom odmah poseže za škarama, no tu ga zaustavlja supruga Nives. Ona je slobodna slikarica i keramičarka, a zadužena je za finalni stadij izrade, odnosno, premazivanje ljepilom i sušenje.

- Što se materijala tiče, tu nema problema, svi prijatelji i susjedi već znaju čim se bavim pa mi rado nose sav stari novinski papir, a od nedavno mi ga i Primorsko goranska županija donira i iznimno sam im zahvalan na tome. U biti najveći trošak predstavlja popratni materijal - ljepilo i lak - kaže vlasnik “Pa-Ro”, kako naziva svoje proizvode, a što predstavlja skraćenicu od Papiri Rovan.

Tijekom četiri godine riječki majstor papira osvojio je višestruka priznanja i odličja za svoje radove, a veseli bračni par često i putuje po sajmovima pokazujući svoje neuobičajene, interesantne kreacije. Tako se njihovi radovi mogu vidjeti i u primorsko goranskoj kašetici u Rijeci.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • kaius 08.07.2018.

    i vjerujem da traju, znao sam jednog starog koji je radio torbe na taj sistem otprilike,ali od plastičnih vrećica iz trgovine.brdo vrećica mu je trebalo za jednu takvu torbu ali na kraju je bilo odlično,veoma jako. mislim da moja mama još ima jednu tu torbu negdje od prije 40-tak godina.

  • tallija 07.07.2018.

    evo razlog da kupujemo 24h...napravimo si torbu

  • Demetrius 07.07.2018.

    Svaka cast gospodine.Kreativnost obicnih ljudi uvijek podrzavam.Cesto su one male stvari i mali izumi najvrijedniji. :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare