To je to što me zanima!

Gori borova šuma kod Vodica, požar buknuo i na otoku Čiovu

Oko 13 h izbio je požar kod mjesta Košljun na otoku Pagu, a nešto prije buknulo je i između mjesta Brela i uvale Vrulje. Taj je požar lokaliziran u 14.30 sati
Vidi originalni članak

Požari u Dalmaciji ne prestaju buktati i doslovce haraju šibenskim, zadarskim i splitskim područjem. 

U 13,15 sati vatrogasno operativno središte dobilo je zahtjev za pomoć u gašenju požara kod mjesta Košljun na otoku Pagu. Požar su gasile zemaljske snage, a na teren su uputili i jedan Air Tractor. Ukupno 50 gasitelja s 15 vozila požar je lokaliziralo u 16.45 sati, a u tijeku je osiguranje i sanacija rubnih dijelova požarišta.

Požar koji je izbio oko 12,40 sati u Splitsko-dalmatinskoj županiji između mjesta Brela i uvale Vrulje, lokaliziran je u 14.30 sati. Vatru je gasilo 88 vatrogasaca s 21 vatrogasnim vozilom iz DVD-a Makarska, Podgora, Drvenik, Tučepi, Promajna, Brela, Baška voda, Omiš, Zagvozd, Zadvarje te jedan Canadair. Izgorjelo je oko 5 hektara šume i makije. 

Gori kod Vodica i na lokaciji Trnbusi

Vatrogasno operativno središte Divulje DUZS-a u 17.49 sati zaprimilo je dojavu o požaru borove šume kod Srima, blizu Vodica. Požar gasi kanader.

U 16.51 sati zaprimljen je i zahtjev za pomoć u gašenju požara na lokaciji Trnbusi u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Na terenu su vatrogasne snage s omiškog područja te jedan helikopter s uređajem za gašenje. 

Trava i nisko raslinje gore kod Šestanovca i Smokovića

U 19.13 sati u DUZS-u je zaprimljena dojava o požaru kod Smokovića. Gori trava i nisko raslinje, a požar gase zemaljske snage te po jedan Air Tractor i kanader.

Trava i nisko raslinje gore i kod Šestanovca. DUZS je zahtjev zaprimio u 19 sati,  a na terenu su zemaljske snage. Prema Šestanovcu su upućeni i kanader i helikopter s uređajem za gašenje. 

Lokalizirali požar na Dugom otoku

Ranije u utorak, oko 5,23 sata,  DUZS je dobio zahtjev za pomoć u gašenju požara šume kod mjesta Sali na Dugom otoku. Požar su gasile zemaljske snage i jedan Air Tractor, te su ga uspjeli lokalizirati oko 10 sati. Izgorjelo je oko 30 hektara borove šume.

Na Pelješcu i dalje gase

U ponedjeljak navečer izbio je požar između Putnikovića i Žuljane na Pelješcu. Gori veća površina borove šume i niskog raslinja na nepristupačnom  terenu. Požar gase zemaljske snage, a ujutro su stigla u pomoć i dva kanadera. 

Požar kod Rudina gasi i vojska

Još uvijek je aktivan požar u blizini naselja Satrić u općini Hrvace, kao i požar na području Rudina kod Kaštel Novog, no oba su pod nadzorom vatrogasaca kojima je u ponedjeljak navečer oko 21 sat u pomoć došla i vojska. 

Na požar je u utorak ujutro upućena i izvanredna dislokacija vatrogasnih snaga iz zagrebačke, požeško-slavonske, virovitičko-podravske i koprivničko-križevačke županije.

Na terenu je više od 200 vatrogasaca, 60 vojnika i 45 vozila. Tijekom ponedjeljka spašavali su se životi, nagorjelo je nekoliko kuća i štala, izgorjela je stoka i jedan automobil, a zbog dima na dva je sata bila zatvorena splitska zračna luka.  Požarom je zahvaćeno oko 500 hektara. Situacija je složena i komplicirana, no požar se uglavnom drži pod kontrolom. 

Dva vatrogasca u bolnici, nagutali se vrućih para

Kako javlja Slobodna Dalmacija, voditeljica kaštelanske hitne pomoći dr. Brankica Božinović-Karauz Vranić, rekla je da su dva vatrogasca hitno prebačena na plućni odjel splitske bolnice i to zbog udisanja velike količine vrućih para koje su im zahvatile sluznice dišnih puteva.

Natapaju se rubni dijelovi požarišta, a samo na jednom manjem dijelu goriva vatra. Radi se o nepristupačnom terenu i taj dio će ujutro, kad se razdani gasiti, zračne snage. 

Kod brane Peruča požar i dalje gori, ali je pod kontrolom

Požar trave i niskog raslinja kraj brane Peruča i dalje je aktivan, ali je pod kontrolom vatrogasaca. Taj požar, uz zemaljske snage, gase i one zračne, a dolaze pomoći i izvanredne županijske snage.  

Bilice pod kontrolom, na Svilaji i dalje gori

Požar kod Bilica u blizini Šibenika je pod kontrolom vatrogasaca, a onaj na Svilaji kod mjesta Donji Baljci i dalje se gasi. 

Osam požara u Zadru, je li policija privela pravog krivca?

Gorjelo je i kod naselja Kneževići kod Zadra na osam mjesta. Zbog sumnji da je u nedjelju potpalio požar na sedam mjesta na tom istom području, priveden je 51-godišnjak. No dok je on kod policije, na istome mjestu buknulo je osam novih, pa se postavlja pitanje je li pritvoren pravi krivac.

Gori i Čiovo

Oko 19.30 sati buknuo je i požar na Čiovu. Gori trava i nisko raslinje u predjelu Gradina. Požar gase vatrogasci, a pomaže i im i jedan helikopter s uređajem za gašenje. Zatvorena je cesta od Trogira do Arbanije. Sumnja se da je požar podmetnut.

Idi na 24sata

Komentari 95

  • diba_1 29.08.2012.

    u svakom tekstu o požarima uvijek isto; sumnja se da je požar podmetnut.Normalno da je podmetnut ,da je ljudski faktor krivac za sve požare, ništa se ne može samo zapaliti.Zato krivce treba drastičnim kaznama spriječiti da čine gluposti.

  • brko1 29.08.2012.

    Građevinska mafija u akciji...

  • joecaba 29.08.2012.

    Prije su samo Srbe optuzivali za piromanstvo

Komentiraj...
Vidi sve komentare