To je to što me zanima!

Damir Boras: Ipak nisam dijelio lizalice jer nisu zdrave za zube

Samo smo danas na stipendije potrošili pet milijuna kuna, objašnjavao je rektor gdje ide novac. Tvrdi kako bi uz još 200 milijuna kuna Sveučilište u Zagrebu bilo najznačajnije učilište u ovom dijelu Europe
Vidi originalni članak

Kontinuitet znači kvalitetu. Ne možete preživjeti ako niste dobri, ustvrdio je u petak rektor Zagrebačkog sveučilišta Damir Boras na dodjeli sveučilišnih stipendija. Dokaz za kvalitetu Sveučilišta vidi u činjenici da ono postoji već 350 godina.

- Naši studenti primit će najbolje obrazovanje - uvjeren je rektor. Pravo na stipendiju Sveučilišta ostvarilo je petsto najboljih studenata, a rektor im je  u Kongresnoj dvorani Ekonomskog fakulteta objasnio je koje su misije Sveučilišta.

POČASNI DOKTORAT Sašili šal za Angelu Merkel, a Bandić još uvijek nije na redu

- Prva je vrhunsko sveučilišno obrazovanje temeljeno na jako dobroj znanosti, koja je naša  druga misija. Na najpoznatijoj, Šangajskoj listi smo među prvih tristo po obrazovanju, a po znanosti nešto ispod petstotog mjesta - pohvalio se rektor. Krivca za ne tako željene rezultate vidi u manjku novaca. 

- Naša učinkovitost je izvanredna, ali ne možemo si priuštiti projekte - požalio se Boras. Ponadao se da će država sveučilištima omogućiti da ostvare održivost. 

- Treća misija sveučilišta su inovacije i transfer tehnologije. Četvrta je društvena i kulturna misija koju ispunjavamo kroz rad akademija, ali i umjetničke studije na nekoliko fakulteta - kazao je rektor. 

POČASNI DOKTORAT Ni Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet ne želi dr. Bandića...

Pod petom misijom naveo je pomoć drugim hrvatskim sveučilištima, uključujući i ono u Mostaru.

- Želimo da budete korifeji demokracije i zajedništva - rekao je Boras svojim najboljim studentima. Istaknuo je i kako je Sveučilište u potpunosti demokratsko, ali se na njemu možete ponašati samo politički neutralno. 

- To znači da profesor može reći svoje mišljenje, a na ovom sveučilištu uglavnom ćete dobiti vrhunsko obrazovanje - tvrdi njegov  čelnik.

Dodaje i kako je bitno je da uživamo na Sveučilištu kako bi nam život bio lijep. 

- U medijima se nažalost gubi pristojnost, a potrebni su nam tolerancija, odgovorno učenje i uživanje u životu - zaključio je Boras.

Rektor se prije nekoliko dana pojavio u središtu javnosti kada je Sveučilište naručilo tisuću lizalica s logotipom Sveučilišta. Boras nam je tada ispričao kako su namijenjene stipendistima.

OTKRIO NAM TKO HOĆE Boras nabavlja tisuću lizalica: 'Pa nećemo ih lizati na Senatu'

No, kako ih danas nije dodijelio pitali smo ga gdje je zapelo s lizanjem.

- Moja prorektorica profesorica Ivana Čuković-Bagić je stomatologinja pa mi je savjetovala da ne dijelim lizalice jer nisu zdrave za zube - našalio se ponovo rektor s našim novinarem. Potom je dodao kako su lizalice ipak namijenjene za druge promotivne aktivnosti Sveučilišta. 

Koliko lizalice koštaju, kaže, ne zna jer se službe bave detaljima.

Iskoristili smo priliku i pitali rektora zašto rektorat troši više novaca nego prije.

- Porasli su troškovi promocije, jer Sveučilište moramo promovirati. Razmislite koliko novaca na promociju troše ministri koji se skoro svaki dan pojavljuju u medijima - objasnio je čelnik našeg najstarijeg i najvećeg sveučilišta. 

Dodao je kako su i na borongajskom kampusu morali zaposliti 15-ak zaštitara, a imaju i dugove za komunalnu naknadu.

- Samo smo danas na stipendije potrošili pet milijuna kuna - objašnjavao je Boras gdje ide novac.

Smatra da je Zagreb smješten na geografski dobroj lokaciji te da bi, uz još malo novaca, mogao biti najznačajnije sveučilište u ovom dijelu Europe.

- Kad bismo imali još 200 milijuna kuna, bili bi najznačajnije sveučilište u regiji, uključujući Austriju i Mađarsku pa sve do Grčke. Ali s ovim sredstvima, to bi mogla postati Ljubljana, a onda će oni raspolagati novcima za ostale projekte - zaključio je Boras s prognozama.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • dylan 17.05.2019.

    Badava ti svi doktorati i diplome ako ti mozak radi 10%

  • Antares777 17.05.2019.

    zašto je on naručio lizalice još nisam shvatila.... ali isto tako ne shvaćam zašto ovog lika ne maknu srozao je rejting Sveučilišta do neprepoznatljivosti u svijetu.... i još uvijek ga nitko ne može maknuti s pozicije.... pa gdje je tu stručnost, obraz, integritet..... on ne mrda po cijenu da sve propadne tj. Sveučilište.... njemu je važna katedra koju drži do smrti.....

  • škver 17.05.2019.

    Mladost obrazovana odlazi a njihovi djedovi/ ma pradjedovi rade .

Komentiraj...
Vidi sve komentare