Obavijesti

News

Komentari 9

Damir Boras: Ipak nisam dijelio lizalice jer nisu zdrave za zube

Damir Boras: Ipak nisam dijelio lizalice jer nisu zdrave za zube
5

Samo smo danas na stipendije potrošili pet milijuna kuna, objašnjavao je rektor gdje ide novac. Tvrdi kako bi uz još 200 milijuna kuna Sveučilište u Zagrebu bilo najznačajnije učilište u ovom dijelu Europe

VIDEO

Kontinuitet znači kvalitetu. Ne možete preživjeti ako niste dobri, ustvrdio je u petak rektor Zagrebačkog sveučilišta Damir Boras na dodjeli sveučilišnih stipendija. Dokaz za kvalitetu Sveučilišta vidi u činjenici da ono postoji već 350 godina.

- Naši studenti primit će najbolje obrazovanje - uvjeren je rektor. Pravo na stipendiju Sveučilišta ostvarilo je petsto najboljih studenata, a rektor im je  u Kongresnoj dvorani Ekonomskog fakulteta objasnio je koje su misije Sveučilišta.

Sašili šal za Angelu Merkel, a Bandić još uvijek nije na redu
Sašili šal za Angelu Merkel, a Bandić još uvijek nije na redu

- Prva je vrhunsko sveučilišno obrazovanje temeljeno na jako dobroj znanosti, koja je naša  druga misija. Na najpoznatijoj, Šangajskoj listi smo među prvih tristo po obrazovanju, a po znanosti nešto ispod petstotog mjesta - pohvalio se rektor. Krivca za ne tako željene rezultate vidi u manjku novaca. 

- Naša učinkovitost je izvanredna, ali ne možemo si priuštiti projekte - požalio se Boras. Ponadao se da će država sveučilištima omogućiti da ostvare održivost. 

- Treća misija sveučilišta su inovacije i transfer tehnologije. Četvrta je društvena i kulturna misija koju ispunjavamo kroz rad akademija, ali i umjetničke studije na nekoliko fakulteta - kazao je rektor. 

Ni Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet ne želi dr. Bandića...
Ni Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet ne želi dr. Bandića...

Pod petom misijom naveo je pomoć drugim hrvatskim sveučilištima, uključujući i ono u Mostaru.

- Želimo da budete korifeji demokracije i zajedništva - rekao je Boras svojim najboljim studentima. Istaknuo je i kako je Sveučilište u potpunosti demokratsko, ali se na njemu možete ponašati samo politički neutralno. 

- To znači da profesor može reći svoje mišljenje, a na ovom sveučilištu uglavnom ćete dobiti vrhunsko obrazovanje - tvrdi njegov  čelnik.

Svečana sjednica Senata Sveučlišta u Zagrebu

Dodaje i kako je bitno je da uživamo na Sveučilištu kako bi nam život bio lijep. 

- U medijima se nažalost gubi pristojnost, a potrebni su nam tolerancija, odgovorno učenje i uživanje u životu - zaključio je Boras.

Rektor se prije nekoliko dana pojavio u središtu javnosti kada je Sveučilište naručilo tisuću lizalica s logotipom Sveučilišta. Boras nam je tada ispričao kako su namijenjene stipendistima.

Boras nabavlja tisuću lizalica: 'Pa nećemo ih lizati na Senatu'
Boras nabavlja tisuću lizalica: 'Pa nećemo ih lizati na Senatu'

No, kako ih danas nije dodijelio pitali smo ga gdje je zapelo s lizanjem.

- Moja prorektorica profesorica Ivana Čuković-Bagić je stomatologinja pa mi je savjetovala da ne dijelim lizalice jer nisu zdrave za zube - našalio se ponovo rektor s našim novinarem. Potom je dodao kako su lizalice ipak namijenjene za druge promotivne aktivnosti Sveučilišta. 

Koliko lizalice koštaju, kaže, ne zna jer se službe bave detaljima.

Iskoristili smo priliku i pitali rektora zašto rektorat troši više novaca nego prije.

- Porasli su troškovi promocije, jer Sveučilište moramo promovirati. Razmislite koliko novaca na promociju troše ministri koji se skoro svaki dan pojavljuju u medijima - objasnio je čelnik našeg najstarijeg i najvećeg sveučilišta. 

Dodao je kako su i na borongajskom kampusu morali zaposliti 15-ak zaštitara, a imaju i dugove za komunalnu naknadu.

- Samo smo danas na stipendije potrošili pet milijuna kuna - objašnjavao je Boras gdje ide novac.

Smatra da je Zagreb smješten na geografski dobroj lokaciji te da bi, uz još malo novaca, mogao biti najznačajnije sveučilište u ovom dijelu Europe.

- Kad bismo imali još 200 milijuna kuna, bili bi najznačajnije sveučilište u regiji, uključujući Austriju i Mađarsku pa sve do Grčke. Ali s ovim sredstvima, to bi mogla postati Ljubljana, a onda će oni raspolagati novcima za ostale projekte - zaključio je Boras s prognozama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...