To je to što me zanima!

Dan Državnosti će opet biti 30. svibnja. Ovako se nekad slavio

Prema prijedlogu Vlade, Dan državnosti ubuduće ćemo (opet) slaviti 30. svibnja, a ne više 25. lipnja, kao što je to bila praksa od 2001. Spomenuti 25. lipnja više neće biti praznik nego postaje spomendan
Vidi originalni članak

Vlada je, kako je i najavljeno, izmijenila državne praznike i blagdane, koji će vrijediti od prvog dana 2020. godine. Zakon ide u hitnu proceduru. Ne povećava se broj neradnih dana, odnosno i dalje će ih biti 13 kao do sad. Prema prijedlogu Vlade, Dan državnosti ubuduće ćemo (opet) slaviti 30. svibnja, a ne više 25. lipnja, kao što je to bila praksa od 2001.

Uvodi se novi blagdan, 18. studenoga. To će biti Dan sjećanja na sve žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na Dan žrtve Vukovara i Škabrnje. Modificiraju se i uvode novi spomendani, koji su za razliku od blagdana, radni dani.

Spomenuti 25. lipnja više neće biti praznik nego postaje spomendan i ubuduće ćemo ga obilježavati kao Dan neovisnosti. Ove godine posljednji puta smo neradno proslavili neovisnost, a 8. listopada ubuduće postaje Dan Hrvatskog sabora. Danu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske 15. siječnja dodaje se i Dan mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja. Novi spomendan bit će 9. svibnja i tada ćemo obilježavati Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom, dok će 23. kolovoza biti Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma. 

Dan državnosti obilježavao se 30. svibnja sve do 2001. godine. Na taj dan je 1990. konstituiran prvi višestranački Sabor, a povodom tog blagdana u dva navrata su, za vrijeme Franje Tuđmana, na Jarunu bile vojne parade. Parada 1995. godine je bila između Bljeska i Oluje, dvije vojne operacije kojima je Hrvatska vratila okupirani teritorij. Evo kako je ta parada izgledala.













 

Idi na 24sata

Komentari 57

  • 06.11.2019.

    Sreli se Tito i Tudjman kod Svetog Petra. Pita Tudjman: " gdje si diktator?" Tito: " gdje si imitator?"

  • 01.11.2019.

    I nakon 30.godina još se nisu domoljubi dogovorili kad je dan državnosti ili neovisnosti, pa koliko puta su već promjenili taj datum? i koliko puta će ga još mjenjati ?

  • 01.11.2019.

    I sad kad promjene datum državnosti puno bolje će se živjeti u Rvackoj, a mladi iz Irske i njemačke će trkom dolaziti i vračati se u Rvacku, a ujedno to je najveća reforma ove vlade u Hrvatskoj.

Komentiraj...
Vidi sve komentare