To je to što me zanima!

Dan kad su svi sanjali, a nacija je bila u transu...

ZANOS: Imamo Hrvatsku! Tu je rečenicu izrekao dr. Franjo Tuđman. Nacija je bila u transu. Snovi, slavlje, glazba. Svi su tada vjerovali u bolje sutra
Vidi originalni članak

Imamo Hrvatsku! Tu je rečenicu, koja je ušla u povijest, izrekao dr. Franjo Tuđman, prvi predsjednik Predsjedništva tadašnje Socijalističke Republike Hrvatske izabran na višestranačkim parlamentarnim izborima. Tuđmana je na tu dužnost izabrao Sabor. Većina njegovih parola pogađala je tih dana želje većine. Od “zna se” do “odlučimo sami o sudbini svoje Hrvatske” bile su ne samo političke parole šefa Hrvatske demokratske zajednice, nego i sažeti iskazi kolektivne svijesti u koju su tih dana, čini se, bile ugrađene sve želje ovoga svijeta... Naivni zanos, radosni entuzijazam, nacionalna euforija... svega toga bilo je u izobilju na ovaj dan po hrvatskim trgovima prije točno dvadeset godina. Prepuni autobusi iz Hrvatske i inozemstva slijevali su se toga dana u Zagreb. Nakon Tuđmanova govora na tadašnjem Trgu republike građani su se mašući trobojnicama, ali i zastavama Europske unije, uputili prema jarunskom jezeru, na veličanstveni vatromet i brojne koncerte. Slično je bilo i u drugim hrvatskim gradovima. Građani su slavile uz besplatne porcije ribe, pekli su se volovi, kozlići...Novinski izvještaji iz tog vremena kažu kako su se građani nadali da će uskoro, u samostalnoj Hrvatskoj, moći ostvariti bolji život. - Ovo čekam cijeli život. Konačno se možemo javno veseliti što smo Hrvati. Još da nam povise mirovine - rekla je novinarima Večernjeg lista Zagrepčanka Katica Liber. No za razliku od euforičnih građana, hrvatska politička elita nije bila suglasna oko vizije budućnosti. Iz današnje, nevesele perspektive propasti nacionalnog gospodarstva, velikog vanjskog duga i teške ekonomske krize, vidi se da su se već 1990. godine u Hrvatskoj tukle dvije koncepcije: tržišna i državno-poduzetnička, muljatorska i poštena. Jedna je bila za pretvorbenu filozofiju “tko je jamio jamio”, a druga za pravnu državu. Veći dio sna iz 1990. godine se pohabao. Realnost u kojoj danas živimo, dvadeset godina poslije, daleko je od tog sna.

ONI SU SVEMU UDARILI PEČAT...
Predsjednik Predsjedništva SR Hrvatske Franjo Tuđman obećao je građanima pravnu jednakost - ne manje i ne više od toga.
- Ne jamčimo opće socijalno blagostanje bez obzira na sposobnosti i radne rezultate - rekao je Franjo Tuđman u Saboru i dodao:
- Mi tek želimo stvoriti jednake pretpostavke za sve, bez ikakve diskriminacije.
- Potakli smo zanosni preporodni polet, oslobodivši golemu duhovnu energiju cijeloga naroda. Na nama je sada, na novoj demokratskoj vlasti Hrvatske, da održi taj ushit, a tu probuđenu energiju usmjeri na radna i stvaralačka pregnuća - rekao je Tuđman. No tadašnji predsjednik Vlade Stipe Mesić bio je u izjavama oprezniji i skeptičniji. - Smanjenje regulacije ne znači otvaranje vrata raznim oblicima pljačke društvene imovine i uzurpacije prava onima koji žele živjeti od svojega rada - rekao je Stjepan Mesić i dodao:. - Osnovna orijentacija će bit ćei podržavanje efikasnih, što znači prestanak pomaganja nesposobnih. . Ne treba štititi loša poduzeća - kazao je premijer Stjepan Mesić. Četiri godine kasnije su se Franjo Tuđman i Stjepan Mesić su se politički razišli. No upravo je Mesić naslijedio Tuđmana na mjestu predsjednika države.

Idi na 24sata

Komentari 66

  • nix_zgd 29.05.2010.

    Nakon par godina samostalnosti imamo EU!

  • dusansk 29.05.2010.

    @ osječan - čitaš mi misli............

  • dusansk 29.05.2010.

    ............@Svi su tada vjerovali u bolje sutra................eh....pa da.....

Komentiraj...
Vidi sve komentare