To je to što me zanima!

Dan odluke za Francuze: Ako pobijedi Le Pen, slijedi Frexit?

Francuzi su izašli na izbore i odlučili tko će ih voditi sljedećih pet godina. Macron je prema anketama u blagom vodstvu
Vidi originalni članak

U drugom krugu predsjedničkih izbora Francuzi su birali između proeuropskog centrističkog predsjednika Emmanuela Macrona i desne, euroskeptične Marine Le Pen.

Istraživanja javnog mišljenja posljednjih dana Macronu su dala solidno i blago rastuće vodstvo jer analitičari kažu da je Le Pen - unatoč naporima da ublaži svoj imidž i neke od politika svoje stranke - mnogima ostala neprihvatljiva. Macron je u sučeljavanjima s Le Pen isticao kako je njezina stranka 2014. godine uzela zajam od rusko-češke banke te kako dug znači da će joj, ako bude izabrana za predsjednicu, ruke biti vezane kad bude imala posla s Kremljom. "Moj apsolutni prioritet u sljedećih pet godina je vratiti Francuzima njihov novac", isticala je tijekom kampanje Le Pen ponovivši obećanje iz predizborne kampanje da će smanjiti PDV na energiju i gorivo. Analitičari predviđaju da bi rezultat mogao biti tješnji nego 2017. godine, kad su se u drugom krugu našli isti kandidati, a Macron je pobijedio sa 66 prema 34 posto osvojenih glasova.

DESNIČARKA U ELIZEJSKOJ PALAČI? Najžešća desnica i suverenisti će sada stati uz Marine le Pen, ona želi biti nova Djevica Orleanska

Macron i njegovi saveznici isticali su da je snažan odaziv birača ključan kako bi se u Francuskoj izbjegao šok poput onog u Britaniji i SAD-u nakon što su slični rezultati anketa iz 2016. rezultirali Brexitom i dolaskom na vlast Donalda Trumpa. Prema mišljenju političkih analitičara, pobjeda Le Pen u Europi bi bez sumnje izazvala šok. Le Pen bi mogla progurati Frexit, a to bi onda označilo raspad EU. Lijevo orijentirani čelnici EU, među kojima je i njemački kancelar Olaf Scholz, pozvali su građane Francuske da glasaju za Macrona. Le Pen bi u slučaju pobjede postala prva žena na čelu Francuske i prva krajnje desno orijentirana predsjednica. Ako pobijedi Macron, postat će prvi francuski predsjednik koji u zadnjih 20 godina ponovno odnosi pobjedu na izborima.

MACRON U PREDNOSTI Macron u debati optužio Le Pen da ovisi o Kremlju: Vaši interesi povezani su s ruskim silama

Analitičari smatraju da bi se od izlaska na izbore moglo suzdržati između 25 i 30 posto građana, posebice glasača ljevice, koji su nezadovoljni Macronovom politikom. Lider krajnje ljevice, Jean-Luc Melenchon, koji je u prvom krugu glasanja, 10. travnja, osvojio treće mjesto, odlučio je ne pridonijeti Macronovoj pobjedi u drugom krugu tako što je odbio potaknuti milijune svojih pristaša da podrže aktualnog predsjednika. Istodobno je inzistirao na tomu da Marine Le Pen ne smiju dati niti glas. 

Idi na 24sata

Komentari 104

  • fliko 24.04.2022.

    Frexit i Croxit - nek uršula kupuje od muža SMS-om nijemcima i lansira im cijene u nebo, takva usa služinčad upropaštavaju, ako već nisu, eu.

  • Možemo 24.04.2022.

    I pobjediti ce

  • 24.04.2022.

    Ova Le Pen mi baca na lakšu kategoriju od Markičke, ali istih ideologija.

Komentiraj...
Vidi sve komentare