Obavijesti

News

Komentari 0

Macron u debati optužio Le Pen da ovisi o Kremlju: Vaši interesi povezani su s ruskim silama

Macron u debati optužio Le Pen da ovisi o Kremlju: Vaši interesi povezani su s ruskim silama

Kandidatima je prioritet bio pokazati brigu i razumijevanje za sve probleme 'malog čovjeka' o nizu tema, uključujući rat u Ukrajini, ekologiju, mirovine, zdravstvo i troškove života

VIDEO

U srijedu navečer došlo je do dugo iščekivane debate dva glavna kandidata za novog francuskog predsjednika. Marine Le Pen htjela je pokazati da se Francuzi ne bi trebali bojati dati joj priliku da vodi državu. S druge strane, Macron je bio odlučan u namjeri da popravi svoju sliku čovjeka kojeg Francuzi vole mrziti.

POGLEDAJTE VIDEO:

Prije svega, oboje su htjeli pokazati da razumiju svakodnevne brige 'malog čovjeka' o nizu tema, uključujući rat u Ukrajini, zdravstvo, mirovine, Covid, ekologiju i troškove života.

Dvoipolsatna rasprava, prikazana na televiziji, radiju i online, započela je uljudno nasmiješenom Le Pen koja je rekla da će biti predsjednica "poštovanja i zdravog razuma".

Le Pen je izvukla ždrijeb da govori prva i otvorila je rješavanjem krize troškova života, za koju ankete pokazuju da je glavna briga francuskih birača. Govorila je o trajnom smanjenju poreza kako bi se francuskim obiteljima dalo između 150 i 200 eura  dodatno svaki mjesec po kućanstvu, prenosi The Guardian.

- Apsolutni prioritet za sljedeću godinu bit će vraćanje novca Francuzima- rekla je obećavši smanjenje PDV-a na gorivo i energiju.

Najžešća desnica i suverenisti će sada stati uz Marine le Pen, ona želi biti nova Djevica Orleanska
Najžešća desnica i suverenisti će sada stati uz Marine le Pen, ona želi biti  nova Djevica Orleanska

Macron je nastupio nešto ozbiljnije, rekavši da je njegov pristup "ljudskom bijesu zbog toga što se bore da spoje kraj s krajem" zamrzavanje cijena tijekom krize troškova života.

- Ovo je učinkovitije od pada PDV-a. I glasali ste protiv toga- dodao je.

- Želim nešto trajno, poput napuštanja europskog tržišta električne energije, a ne nešto privremeno- odgovorila mu je Le Pen.

Do prvog sukoba došlo je na temi plaća kada je Macron odbacio Le Penin prijedlog da se plaće povećaju za 10 posto.

- Predsjednik ne odlučuje o plaćama, to je na poslodavcima. Pokušavate uvjeriti ljude da ćete povećati plaće za 10 posto, a to nije istina- rekao joj je Macron.

Macron: Nakon što sam saznao za masovne grobnice u Ukrajini, stao je moj dijalog s Putinom
Macron: Nakon što sam saznao za masovne grobnice u Ukrajini, stao je moj dijalog s Putinom

- A vi pokušavate natjerati ljude da vjeruju da ćete povećati bonuse- uzvratila je Le Pen.

Potrebno je napomenuti da je Macron vješt debatant, što njegova protivnica nije. I dok se on trudio ispraviti njezine ''nesuvisle'' prijedloge činjenicama, ona se oslonila na emotivne izraze poput ''zapanjujuće'', ''šokantno'', ''neprihvatljivo'' te na skakanje s teme na temu.

Rusiju je prvo spomenuo Macron kritizirajući Le Pen zbog uzimanja zajma od ruske banke koji ju čini ''ovisnom'' o Kremlju.

- Ne možete braniti interese Francuske jer su vaši interesi povezani s ruskim silama- rekao je Macron.

 - U 2015. ste podigli kredit u ruskoj banci i još uvijek ga niste vratili.

Večeras jedino izravno sučeljavanje Emmanuela Macrona i Marine Le Pen
Večeras jedino izravno sučeljavanje Emmanuela Macrona i Marine Le Pen

Izjava je razljutila Le Pen te je odmah naglasila da je uvijek bila na strani Francuza. 

- On zna da sam slobodna žena, da sam patriota. Uvijek sam branila Francusku i Francuze. Uvijek i u svim okolnostima- rekla je.

Rasprava je postepeno postajala sve borbenija. Kada je Macron Le Pen nazvao ''klimatskim skeptikom'', ona mu nije ostala dužna nazvavši ga ''klimatskim licemjerom''.

Sučeljavanje su moderirala dva novinara dobro poznata francuskoj publici, a svaki kandidat imao je jednako vremena da odgovori na pitanja o nizu tema i njihovoj politici. Debata je veliki događaj na francuskim predsjedničkim izborima otkako je uvedena 1974. godine. Samo je Jacques Chirac 2002. odbio raspravljati sa svojim suparnikom u drugom krugu, vođom krajnje desnice Jean-Marie Le Penom, Marininim ocem, rekavši da bi debatom legitimirao Le Penove ekstremne stavove.

Nakon katastrofalnog nastupa u predsjedničkoj debati 2017., Le Pen je ovoga puta bila daleko bolje pripremljena. Savjetovali su joj da glumi majku nacije- savjet koji nije poslušala 2017. godine.

Druga problematična pitanja bili su Le Penini planovi da zabrani islamsku maramu na javnim mjestima, da mlađe od 30 godina oslobodi poreza na dohodak i održi referendum za zaobilaženje ustava kako bi se suzbila imigracija i uvela francuska nacionalistička politika za zapošljavanje, beneficije i zdravstvenu zaštitu .

Zelenski pozvao Le Pen: 'Priznaj da si se prevarila u vezi Rusije'
Zelenski pozvao Le Pen: 'Priznaj da si se prevarila u vezi Rusije'

Također se požalila na povećano “barbarstvo” u zemlji i okrivila za to “anarhično i masovno useljavanje”. Obećala je "prenaoružati policiju" i pooštriti pravni sustav stvarajući 25.000 dodatnih zatvorskih mjesta. 

Najnovija anketa Ipsosa pokazuje da Macron ima 12 bodova prednosti u odnosu na Le Pen u drugom krugu glasova, pri čemu je on pobijedio s 56 posto, a ona s 44 posto, uz grešku od 1,1 posto. No, 13% tih birača nije se izjasnilo za koga bi glasovalo. Od onih koji su rekli da bi bili suzdržani, 43% je reklo da bi se tog dana mogli predomisliti.

Anketa BFMTV-a na uzorku njegovih gledatelja pokazala je da 59% smatra Macrona uvjerljivim, dok je 39% osvojila Le Pen.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili
Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje
MORH PRIOPĆIO

Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, priopćio je MORH