To je to što me zanima!

U Hrvatsku stigla dva Black Hawka: Došli su rastavljeni u kutijama, a s njima i mehaničari

Iako je odluku o nabavi Vlada donijela još u mandatu bivšeg ministra Damira Krstičevića - još nisu počeli radovi na izgradnji hangara u Lučkom, gdje bi trebali biti smješteni
Vidi originalni članak

U zračnu luku Franjo Tuđman jutros oko 9.35  stigla su dva helikoptera Black Hawk, a riječ je o donaciji SAD-a vrijednoj 50-ak milijuna dolara.

Helikopteri su dopremljeni u transportnom avionu C-17, a stigli su rastavljeni i u kutijama. Privremeno će biti smješteni na Plesu. Zajedno s helikopterima u Zagreb su stigli i američki mehaničari koji će sljedećih nekoliko tjedana sklapati helikopter i pripremiti ga za letenje.

Iako je odluku o nabavi Vlada donijela još u mandatu bivšeg ministra Damira Krstičevića - još nisu počeli radovi na izgradnji hangara u Lučkom, gdje bi trebali biti smješteni. Tek su nedavno odabrani izvođači, iako je američka vlada prije tri godine donijela odluku o donaciji helikoptera.

Prije koji mjesec se šuškalo, kako je tada objavio tjednik Express, da SAD odbija isporučiti helikoptere dok ne budu osigurani uvjeti za njihov prijam. Takav tijek događaja bio bi očekivan jer bez odgovarajućeg smještaja letjelica nema ni garancija američkog proizvođača (Lockheed Martin-Sikorsky) za servisiranje i održavanje.

STIŽE LI BLACK HAWK ILI NE? MORH još nije izgradio hangare za Black Hawk. SAD zato može stopirati isporuku helikoptera!

Sama garancija podrazumijeva određene zahtjeve proizvođača koji se tiču održavanja i čuvanja helikoptera. UH-60 Black Hawk ipak nije robusni ruski Mi-171 ili Mi-8, koji se cijelu zimu može držati na otvorenom, s rotorima pod ceradom. 

Još dva takva helikoptera Hrvatska će kupiti i za njih izdvojiti stotinjak milijuna dolara.

Idi na 24sata

Komentari 205

  • picuskin 03.02.2022.

    Nije bilo više mjeyta u muzeju

  • picuskin 03.02.2022.

    Brže će Bane stizati na janjetinu

  • picuskin 03.02.2022.

    Završiti će u moru kao Kiowe

Komentiraj...
Vidi sve komentare