To je to što me zanima!

Danska otvara vrata prisutnosti američkih vojnika na svome tlu

Nordijska zemlja koja se u Iraku borila zajedno s Amerikancima, prometnula se u zadnjih dvadeset godina u bliskog saveznika Washingtona u Europi
Vidi originalni članak

Danska je u četvrtak priopćila da je počela razgovore o prisutnosti američkih vojnika i vojne "opreme" na svome tlu u okviru novog bilateralnog ugovora koji bi trebao olakšati razmještanje američkih snaga u Europi usred napetosti između zapadnih zemalja i Rusije.

"Sjedinjene Države su pružile ruku Danskoj predloživši joj bilateralnu suradnju na obrambenom polju", izvan NATO-a, rekla je premijerka Mette Frederiksen na tiskovnoj konferenciji.

UNATOČ KRIZI U UKRAJINI Slovački zastupnici su odobrili obrambeni sporazum s SAD-om

"Točan oblik ove suradnje još nije utvrđen, ali bi mogao uključiti prisutnost američkih vojnika, materijala i opreme na danskom tlu", dodala je predsjednica vlade.

Razgovori o tom budućem ugovoru nije ubrzala sadašnja kriza između Rusije i Ukrajine, napomenula je danska premijerka, priznajući ipak da kriza, po ocjeni Kopenhagena, upućuje na potrebu za čvršćom suradnjom.

BAVE SE LOGISTIKOM U Rumunjsku stigli prvi američki vojnici kao pojačanje na istočnom krilu NATO-a

"NATO i SAD su jamci naše sigurnosti i stoga se pridružujemo potonjem kada su zapadne vrijednosti, kao što su demokracija i sloboda, dovedene u pitanje", istaknuo je ministar obrane Morten Boedskov.

Idi na 24sata

Komentari 19

  • Vlad 10.02.2022.

    Samo da ne budu efikasni kao u Srebrnici.

  • 10.02.2022.

    A naš Plenky će im dati Loru i Udbinu.

  • Okupirajmo Hrvatsku 10.02.2022.

    Pitanje, da li Rusija ima svoje trupe u drugim državama? Pitam, obzirom da Ameri svoju vojsku šalju u druge suverene države. Za što ne vidim razlog. Osobno smatram da vojska svake države treba biti unutar vlastitih granica. Ne vidim nikakvog razloga da američke vojne trupe budu prisutne na europskom tlu. Naravno, ako dođe do rata, neće nahebati Amerika, nahebati ćemo mi ovdje. Ameri pametno ne ratuju na svome tlu, ne stradavaju američki građani, civili. A Europljani su (uvredljiva riječ) što ovako nešto dopuštaju i dovode u opasnost vlastite građane i vlastite države. Što je Trump počeo napokon popravljati, ovaj Biden sve usere na n-tu potenciju.

Komentiraj...
Vidi sve komentare