To je to što me zanima!

Dario Juričan predstavio Zeleni inkubator, na "Bandićevom vrtu" besplatne radionice

Redatelj i aktivist Dario Juričan predstavio je u petak novoosnovanu udrugu Zeleni inkubator, koja će se na nekadašnjem "Bandićevom vrtu" na zagrebačkoj Savici baviti ekološkim uzgojem hrane
Vidi originalni članak

Također će održavati besplatne radionice.

Zeleni inkubator je nastao s ciljem promicanja održivog razvoja te svih aspekata zelenih inovacija i novih tehnologija u suvremenoj proizvodnji hrane. Bavit će se ekološkim uzgojem hrane korištenjem modernih tehnologija sa ciljem očuvanja okoliša i organizirati brojne edukativne i interaktivne radionice koje smo osmislili, kaže Juričan.

ZAHVALIO SE OBULJEN-KORŽINEK Juričan: 'Ja sam tajni vlasnik radijskih postaja, snalažljivi k**vin sin i utajivač poreza'

Rekao je da također pripremaju zanimljive novitete iz područja agronomije, koji se odnose na proizvodnju kukaca za hranu. U planu su i radionice za djecu o očuvanju korisnih organizama poput pčela, bumbara, leptira i gujavica. 

Radionice na vrtu na Savici bit će besplatne za sve korisnike, a na vrtu će se uzgajati eko sezonsko bilje i  mahune. Juričan je posebno izdvojio razvoj sustava za uzgoj biljaka u zatvorenom prostoru (indor sistemi), koji imaju veliki potencijal da budu šire dostupni.

POVODOM NOĆI MUZEJA Dario Juričan na zgradi u Zagrebu prikazuje Sanaderove fotografije polugolih žena

Također je predstavljen dokumentarni film novinara Saše Paparelle "Pojesti", koji se bavi suvremenim tehnologijama uzgoja hrane, a glavne teme su sjeme, meso, riba, hidroponika, akvaponika, aeroponika, urbane biljne farme i kukci.

Urbana vrtlarica Andreja Čoh u Zelenom inkubatoru vodit će radionice “Jestivi balkon” o uzgoju hrane na balkonima i u stanovima, koje obrađuju četiri cjeline - planiranje kućnog vrta, uzgajanje presadnica, kućno kompostiranje i uzgajanje jagoda i začinskih biljaka na balkonu ili na prozorskoj dasci. 

Zeleni inkubator dobio je parcelu koju je 2014. bivši gradonačelnik Milan Bandić dodijelio sam sebi, a sada je zaključkom gradonačelnika Tomislava Tomaševića dodijeljena Juričanovoj udruzi za projekt “Od stručka do ručka” & “Pojesti”. 

ISTEKLA IM REGISTRACIJA Juričan podnio prijavu za žig HDZ-a, no HDZ ga ne da: 'Prvo su mi oteli ime, sada žele i žig'

Gradski ured za poljoprivredu nakon promjene vlasti predložio je cijepanje edukativnog vrta od 1500 četvornih metara na Savici na manje parcele i uređivanje postupka davanja na korištenje tih parcela institucijama.

Parcele se mogu dati na korištenje i pravnim osobama, ako ih koriste u edukativne svrhe, rekao je Tomašević.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare