To je to što me zanima!

Darko Milinović o MPO-u: Niste Božja ruka i gospodar života!

U Saboru: Darko Milinović smatra da je Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji (MPO) pisan aljkavo te je pozvao da se glasovanje o njemu odgodi do jeseni
Vidi originalni članak

Rasprava o prijedlogu zakona o medicinski pomognutoj oplodnji počela je u 15 sati. 

Ministar Rajko Ostojić obrazložio je prijedlog.

- Neplodnost je dijagnoza, neplodnost je bolest, a ovaj zakon predviđa liječenje te bolesti. Ovo je medicinski zakon, koji uređuje područje, koje je godinama bilo neuređeno - rekao je Ostojić te zastupnicima, koji će predlagati amandmane i glasovati, poručio kako parovi koji ne mogu imati djecu prolaze kroz mučne procese, kako je riječ o neizvjesnom i teškom procesu, koji ne mora uvijek završiti plačem djeteta. 

Stjepan Milinković (HDZ) nije se složio s ministrovim zaključkom kako je ovo područje dosad bilo neuređeno.

- Od 2009. je uređeno. Mislim da će se ovim zakonom, pitanjima o životu i smrti unijeti nered - rekao je Milinković.

Predsjedavajući Milorad Batinić je prije rasprave zastupnike upozorio na osjetljivost teme.

- Obratimo pozornost na svaku izgovorenu riječ. Molim vas za toleranciju - rekao je Batinić.

Sonja König (HNS) poručila je kako se ovim zakonom otvara mogućnost izbora.

- Nitko nikog ni na što ne prisiljava. Uvjereni smo da ovim zakonom našim građanima omogućavamo sreću - rekla je König.

Igor Kolman (HNS) rekao je kako je zadatak vladajućih da ovaj zakon bude svjetovni, a ne crkveni.

- Ovaj zakon je pitanje zdravog razuma i elementarne humanosti, da pomoću znanosti pomognemo svojima bližnjima - rekao je Kolman, a potom je prokomentirao kritike predloženog zakona.

- Tako tvrde uvrede već dugo nismo čuli u hrvatskoj javnosti. Uspoređivati klaonice i polja smrti sa zakonom koji donosi život je uvreda svima koji se bore kako bi ostvarili želju da budu roditelji - zaključio je Kolman.

Darko Milinović (HDZ) pridružio se apelu potpredsjednika Batinića da se o ovom zakonu ne raspravlja s povišenim tenzijama. Zapitao se vode li se zastupnici činjenicom, na koju se nerijetki pozivaju, da su vjernici.

- Sad ćemo vidjeti širokogrudnost SDP-a, hoće li vjernici prihvatiti po nama neprihvatljive odredbe - zapitao se Milinović. Nastavio je o čuvanju embrija.

- U Hrvatskoj ima 15.000 embrija o kojima nitko ne vodi brigu. Ovaj zakon ne odgovara što će biti s tim. Nije ni prošli odgovarao, ali ovaj kao da nalaže da ih u budućem razdoblju bude još 15.000 - zaključio je Milinović. Kako kaže, zakon je pisan aljkavo.

- Ovim zakonom želite biti gospodar života i smrti - poručio je Milinović vladajućima.

Upozorio je na kontradiktornost i diskriminaciju. Naime, na medicinsku oplodnju smiju žene, koje nemaju partnera, ali moraju biti bolesne kako bi im se omogućila umjetna oplodnja.

- Je li diskriminacija ako dozvolite oplodnju ženi koja je bolesna i nema partnera, a onoj drugoj koja je zdrava, a nema partnera, ne dozvolite? - zapitao se Milinović.

Na kraju je još jednom vladajućima poručio: "Nemojte misliti da ste produžena božja ruka i nemojte biti gospodari života i smrti!"

Biljana Borzan (SDP) izrazila je žaljenje zbog pretjeranog politiziranja ovog zakona.

- Nažalost, ljudi, koji se žele podvrgnuti ovom tretmanu, ostali su u drugom planu - istaknula je Borzan te dodala kako je osnova demokracije da se ljudima da izbor. Smatra kako je ovo tema o kojoj će se teško postići konsenzus.

- Zašto baš sad? Smatramo da trebamo što prije izglasati zakone koji su gotovi u proceduri. Ovaj zakon nije kao zakon o PDV-u, ne odnosi se na sve već samo one koji žele riješiti svoj problem - rekla je Borzan.

Biljana Borzan je još jednom ponovila krilaticu: Kad srce kaže dijete, Vlada kaže da! Na to se nešto kasnije nadovezao Milinović riječima: A što kad dijete kaže tata? Onda Vlada kaže ne, ne!

Damir Kajin je donio naslovnicu jednih dnevnih novina i rekao ''Pogledajte ovu dječicu, pa što nisu slatka''.

- Nitko ne može dječicu uspoređivati s Bleiburgom i zlom jednog Jasenovca. Neću citirati biskupe, ali da su imali priliku odlučivati oni bi vjerojatno spriječili i rođenje sina Božjega - zaključio je Kajin.

Idi na 24sata

Komentari 92

  • zekomrkva101 12.07.2012.

    svemirski pajac progovoril...cisti SF

  • zvrcko 12.07.2012.

    On je bio začet izvanmaterničnom oplodnjom.

  • user_107575 12.07.2012.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 8 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 1 laku opomenu i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

Komentiraj...
Vidi sve komentare