To je to što me zanima!

Devastacija na Braču: Izbušili stijene i prišarafili ležaljke!

Radi se o geološkoj točki na kojoj su pronađeni dobro očuvani tragovi udara asteroida u našu planetu prije 66 milijuna godina. Netko je to uništio jednim bušenjem
Vidi originalni članak

Novi primjer uzurpiranja javnog dobra i obale stiže s otoka Brača, točnije iz Sutivana. 

Naime, između dvije najpoznatije sutivanske plaže – Bistrice i Likve, netko je zašarafio ležaljke na pomorskom dobru.

Radi se o plastičnim ležaljkama koje je netko zašarafio na stijene tako što ih je prvotno izbušio. Iako se radi o ljudskoj gluposti, ona je time veća što se ne radi o običnim stijenama, već o području koje se namjerava zaštititi kao rezervat, odnosno geopark.

Da stvar bude gora, zaštita treba obuhvatiti upravo ove izbušene stijene.

MEVLUDIN ODGOVARA Vidovnjakinja mi je rekla da je netko bacio više uroka na moju zemlju - i sad je gradnja stala...

Ovo je, naime, piše morski.hr, geološka točka na kojoj su pronađeni dobro očuvani tragovi udara asteroida u našu planetu prije 66 milijuna godina. Taj važan trenutak u povijesti Zemlje čini granicu između dva geološka doba: Mezozoika i Kenozoika i stručno se naziva K – Pg granica. Upravo taj ključni trenutak za evoluciju sisavaca izuzetno je dobro sačuvan na području uvale Likva što ga čini točkom od svjetskog značaja i predmetom brojnih sadašnjih i budućih geoloških istraživanja.

 

Općina Sutivan povjerila je Narodnoj knjižnici Sutivan vođenje projekta formiranja poučne geološke staze na tom području obale koji knjižnica provodi u suradnji sa stručnjacima Hrvatskog geološkog instituta. Također su pokrenute radnje proglašenja zapadne punte Likve geološkim spomenikom prirode u cilju trajne zaštite ovog važnog lokaliteta. 

Priču su objavili i na Facebook stranici Pozdrav iz Supetra

- Nadamo se da ovu stranicu prate i odgovorni u Sutivanu. Čudno je doduše da već sami nisu primjetili da su im sike izbužane i u njih zavidane ležaljke na neupitnom pomorskom dobru. Možda su i vidjeli pa žmire prominentnim stivanskim iznajmljivačima koji se kite ovako pretencioznim nazivom svojih apartmančića.

Gospodo ovo je gadljivo, a mi vam dajemo do ponedjeljka da odvidate ležaljke jer nakon toga podnosimo prijavu nadležnoj inspekciji i kaznenu prijavu za devastaciju obale - poručili su.

Idi na 24sata

Komentari 219

  • Bicek1 28.07.2021.

    užas

  • Extaza 27.07.2021.

    Bravo za 24sata. Kad država sama ne reagira,onda reagirajte vi pa se mozda pokrenu!

  • Jurica reponja 27.07.2021.

    To je Željan pripremio ležaljke djevojci Samanti za uživanje ha ha

Komentiraj...
Vidi sve komentare