To je to što me zanima!

Dežulović je napisao kolumnu Je*o vas Vukovar. Ministarstvo se zgražava: 'On vrijeđa žrtve'

Ministarstvo hrvatskih branitelja tvrdi kako Dežulovićev tekst grubo krši Deklaraciju o Domovinskom ratu i izravan je nasrtaj na temeljne vrijednosti na kojima je iznikla suverena Republika Hrvatska
Vidi originalni članak

Iz Ministarstva hrvatskih branitelja poručili su u utorak kako Boris Dežulović u svojoj kolumni o Vukovaru na "grub i primitivan način" vrijeđa žrtvu koju je taj grad podnio u Domovinskom ratu.

"Uoči 30. obljetnice najtežeg hrvatskog stradanja Boris Dežulović piše tekst kojim pokušava obezvrijediti sve žrtve Vukovara i Domovinskog rata. Ovaj nas je tekst uvjerio da moramo još ustrajnije promicati istinu o Domovinskom ratu, kroz koji su ostvarene stoljetne težnje hrvatskog naroda za svojom državom stvorenom u zajedništvu Hrvata u domovini i svijetu", navode u priopćenju referirajući se na Dežulovićevu kolumnu na portalu N1 pod naslovom "Je** vas Vukovar".

Dodaju i kako žrtva Vukovara i Škabrnje, hrvatskih branitelja i civila, zaslužuje pijetet svakoga dana i svih građana Republike Hrvatske koja je slobodna zahvaljujući njima koji su živote ugradili u temelje neovisne i slobodne Hrvatske. 

"Svatko razuman i dobronamjeran zgražava se nad lakoćom kojom Boris Dežulović obezvrjeđuje žrtvu Vukovara. Potrebno je zastati i zapitati se - što to smeta autora ovog sramotnog i necivilizacijskog uratka? Smetaju li ga i vrijeđaju svi oni koji ljudski promišljaju i odaju pijetet nevinoj žrtvi civila i hrvatskih branitelja? Smeta li ga dostojanstvena Kolona sjećanja na čijem su čelu obitelji poginulih i nestalih branitelja Vukovara i branitelji Grada Heroja? Smeta li ga možda i sloboda koju uživa zahvaljujući žrtvi Vukovara i cijele Hrvatske, izborena u nametnutom nam ratu, sloboda koju obilato koristi i kad piše ovakav sramotan pamflet koji se u javnost plasira kao novinarska kolumna", pitaju se u priopćenju.

Ministarstvo hrvatskih branitelja tvrdi kako Dežulovićev tekst grubo krši Deklaraciju o Domovinskom ratu i izravan je nasrtaj na temeljne vrijednosti na kojima je iznikla suverena Republika Hrvatska, a posebno na žrtvu Vukovara koji je podnio najveću žrtvu za demokratsku, otvorenu, tolerantnu, neovisnu i suverenu Hrvatsku.

"Vukovar i danas ima otvorene rane nepoznatih sudbina svojih građana i branitelja, koje su u studenom posebno bolne i u čije zacjeljenje ulažemo velike napore. Svjesni boli s kojom se nose članovi obitelji koji su izgubili svoje najmilije i ponovnog uznemiravanja izazvanog ovim tekstom, još jednom najoštrije osuđujemo ovakav ružni nasrtaj na žrtve stradale u Domovinskom ratu. Vukovar jest i ostat će mjesto posebnog domovinskog pijeteta i najdubljih osjećaja, ma koliko to nekima smetalo", stoji u priopćenju.

Boris Dežulović u kolumni pod nazivom "J*** vas Vukovar" među ostalim je napisao: "Punih je, eto, trideset godina kako ga ne vade iz pozlaćenih usta, trideset nam godina njime mjere domoljublje, da bi nakon trideset godina hipnotičkog domobojaznog mrmorenja Vukovar – kao, uostalom, svaka riječ kad se trideset godina bez prestanka ponavlja – bio do kraja ispražnjen od svakog pojedinačnog značenja, svrhe i smisla, tek konfekcijski grobljanski lampion kao šuplji plastični totem za raspirivanje domovinskog zajedništva i utjerivanje domoljublja u kosti".

Zbog kolumne se bunio i Domovinski pokret, koji je od uprave N1 televizije, cehovskih udruženja i nadležnog Ministarstva kulture i medija zatražio "hitno očitovanje i ispriku svima koje je Dežulović putem platforme N1 zgrozio i ponizio". N1 je isti dan objavio priopćenje u kojem navodi kako ne cenzurira autorske kolumne te da u tim slučajevima stoji jasna napomena: 'Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije N1info'.

Kolumnu Borisa Dežulovića za N1 možete pročitati OVDJE.

 

Idi na 24sata

Komentari 237

  • Arinamama 28.11.2021.

    Ako taj isti ima mozga,onda se mogao i drugacije izraziti....a ne jebat nam Vukovar i jos nam prelaziti granice na najgori moguci nacin.Uvjeravajuci nas kako smo glupi I ne kuzimo njegov text..... Kad ce tuzba ? to se pitam ....

  • prettner 11.11.2021.

    Ni Vukovar a ni Srebrenica nisu nešto živnuli, istina. Borisu komemorativna priča o Srebrenici ne bode toliko oči kao Vukovar, pa ću se zadržati na hrvatskom gradu. Kad se Boris pita zašto u Vukovaru nema gej prajda, odgovor je jednostavan: teško je naći ponos u gradu u kojem žena hoda ulicom i ponovno proživljava svoje silovanje, jer čovjek koji joj je uništio život živi na državnim jaslama Republike Hrvatske kao "mirno reintegrirani" građanin koji (više)mrava ne bi zgazio. Teško se prave narodne veselice i okreću janjci na ražnju i glođu kosti kad još puno kostiju nije pronađeno i dostojno pokopano, iako je oplakano. Jel baš tako čudno što još uvijek plaču? Što ćeš.Mjesta poput Vukovara, Srebrenice, Hirošime , Aušvica i Treblinke teško idu naprijed. Ali da te razveselim: vrijeme ipak liječi rane. One nezarasle i nesanirane jako teško, ali s vremenom čak i takve. Prodisat će Vukovar, teže nego drugi gradovi, jer mu je bilo i teže nego drugim gradovima, ali dići će glavu i znat će se veseliti. Već se zna veseliti. Doduše zna kad je vrijeme za plakanje a kad za veselje, kategorije su to s kojima Boris očito ima problema. Boris već godinama nariče kako je grad mrtav i samo plače i nariče. Zna se Vukovar veseliti npr. kad su Vatreni harali Rusijom. i obnovit će se srce i duša grada, iako je išlo sporije od kuća i zgrada. No kozaračko i užičko kolo se tamo neće plesati nikada, pa ni tada.

  • raven1 08.11.2021.

    baš sam gledala na televiziji prilog o vukovaru na dan svih svetih ''u gradu heroju počinje tužna i tmurna jesen, ispisana tugom'' - zašto bi taj grad morao biti stalno tužan ? ok, imaju dan sjećanja, ali zašto se ne bi radovali jeseni ? zašto ne bi bili veseli, radili, odgajali djecu? gradu vukovaru se stavlja stigma da nikada ne smije pobjeći od tuge....to nije u redu...treba im nacrtati neke vesele murale, obojati u šareno dječja igrališta, dovesti poslove...neka ljudi rade i vesele se, zaslužili su nakon sve te tuge prije 30 godina.

Komentiraj...
Vidi sve komentare