To je to što me zanima!

DHMZ tvrdi: Postojeći sustav obrane od tuče u Hrvatskoj nije učinkovit ni ekonomski isplativ

Državni hidrometeorološki zavod poručio je u petak da operativna obrana od tuče u Hrvatskoj na sadašnjoj tehnološkoj i stručnoj razini nije učinkovita i ekonomski isplativa
Vidi originalni članak

Kao jedini učinkovit način smanjivanja štete navode sufinanciranje postavljanja zaštitnih mreža.

Olujno nevrijeme s tučom, kakvo je u srijedu pogodilo sjever Hrvatske, će zbog očekivanih klimatskih promjena biti još češće i intenzivnije u narednim desetljećima, priopćili su iz DHMZ-a.

Zbog toga je poljoprivrednicima potrebno osigurati zaštitu njihovih usjeva. Međutim, trenutni sustav obrane od tuče u Hrvatskoj ne pruža nikakvu zaštitu.

REFORMISTI TVRDE: Nastradalim poljoprivrednicima treba pomoć i države i županije

''Ne postoji ni jedan znanstveno utemeljen dokaz da je operativna obrana od tuče kakva se provodi u Hrvatskoj po sadašnjoj tehnologiji učinkovita i gospodarstveno isplativa te da ostvaruje uštede. I Svjetska meteorološka organizacija (WMO) jasno navodi da operativna obrana od tuče nema opravdano uporište u znanosti i struci'', priopćio je DHMZ.

DHMZ ističe da je tuča samo jedna od vremenskih nepogoda, a da štete u poljoprivredi, i to na mnogo većem području, nastaju zbog sve učestalije pojave suše, mraza, leda i poplava.

Za obranu od tuče izdvajaju se financijska sredstva svih poreznih obveznika, iako ona nije uspjela dokazati uspješnost i isplativost

''Smatramo da bi dostupna sredstva državnog proračuna trebalo usmjeriti u sufinanciranje postavljanja zaštitnih mreža, kao jedinog učinkovitog načina smanjivanja štete od tuče, te da treba osnažiti sustav osiguranja čime bi se osiguralo realno obeštećenje u slučaju nastalih šteta od vremenskih nepogoda'', dodaje DHMZ.

UTVRĐUJE SE ŠTETA Tuča kao šrapneli: U Međimurju građani još uvijek zbrajaju štetu nakon razornog nevremena

Obrana od tuče problematična je i sa stanovišta očuvanja okoliša, jer se tijekom zasijavanja bez ekološke kontrole ispušta reagens sa srebrnim jodidom u slobodnu atmosferu, smatra DHMZ koji svoje mišljenje temelji na stručnoj podlozi ''Analiza sustava obrane od tuče'' donesene 2018.godine na traženje Ministarstva poljoprivrede.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • pokamine28 28.05.2022.

    Priče za djecu.. osiguravajuće kuće trljaju ruke

  • Karmelićanka 28.05.2022.

    Kod nas ništa nije isplativo što bi koristilo malom čovjeku. Poljoprivreda nije turizam na moru.

  • novkovka 27.05.2022.

    "nije ekonomski isplativ"?? a kolika je šteta napravljena ljudima-to je isplativo po njihovom.žalosno da nitko od njih ne misli na mali radni narod.

Komentiraj...
Vidi sve komentare