To je to što me zanima!

Dida Andrija ima 105 godina: 'Mogao bi ih doživjeti još 100'

Imam dobru djecu, snahe i unučad. Svi me vole i poštuju. Sa svojom pokojnom Matijom od njih sam uspio napraviti poštene ljude i time se ponosim, kaže dida
Vidi originalni članak

Andrija Prlić (105) iz Velike Kopanice kod Slavonskog Broda u studenom ove godine proslavio je 105. rođendan i sada je najstariji Hrvat. Unatoč svojim godinama još uvijek je živahan i razgovorljiv. 

Nema za druge recept dugovječnosti, osim svog vlastitog, a to je kaže puno raditi, biti pošten, voljeti svoje i u svemu biti umjeren. Pušio je do svoje 90-te godine i to najduže hercegovačku škiju, a vina se ni dan danas ne odriče, rekavši da ima jedno sedam dana da nije ništa popio jer mu se nešto ne da, a do tada svaki dan poslije ručka popio bi čašu crnoga vina prije poslijepodnevnog odmora.  

Vjerujem da ću poživjeti još najmanje osam godina'

- Kako se ja trenutno osjećam još bi ovako mogao 100 godina, ali vjerujem da ću poživjeti još najmanje osam godina, a ako Bog da i više neću se protiviti. Dobro mi je, imam dobru djecu, snahe i unučad. Svi me vole i poštuju, nemam nikakve škole, ali sam zajedno sa svojom pokojnom Matijom od njih uspio napraviti poštene ljude i time se ponosim -kaže dida Andrija, dodajući kako se ne osjeća da je sam, jer je uvijek netko od njegove djece kod njega u posjeti. 

- Imam dva unuka u Americi, kada poslovno dođu u Europu uvijek me dođu posjetiti, a ako ih posao spriječi onda me nazovu telefonom i jave mi se samo da me čuju kako sam - rekao je Andrija. 

U ove blagdanske dane u njegovoj kući zatekli smo sinove Veselka, Ivana, snahu Ankicu i unuku Doris. 

- Moja kći se školuje u Nizozemskoj, došla je jučer i rekla je tata idemo didi u Kopanicu. Biti ćemo jedan dan i vraćamo se u Austriju gdje živim i radim - rekao je Veselko. 

Ivan i Ankica došli su iz Njemačke. 

- Dolazimo u Hrvatsku uglavnom za praznike i tijekom godišnjih odmora i prvo nam je odredište kuća mog svekra. Radujemo se svakom susretu s njim i nadam se da će još dugo biti s nama – rekla je snaha Ankica. 

Obitelj broji čak 100 članova

Andrija i Matija stekli su zajedno 12-tero djece, svi su osim jednog sina živi, najstariji sin ima 81, a najmlađa kći ima 54 godine. 

- Ima nas, što djece, unučadi, praunučadi, snaha i zetova oko 100, velika smo obitelj i sve nas dida okuplja – rekao je Veselko. 

'Nikada nismo bili gladni'

- Bilo je teško ishraniti toliku djecu, a imam samo deset prstiju, ali nije bilo druge već raditi i priskrbiti ono najosnovnije, hvala Bogu nikada nismo bili gladni – rekao je Andrija koji drži da je bio strog ali pravedan roditelj. 

- Ja nikada nisam pravio razliku među djecom, svi su mi jednaki, nisam ih tukao, ali sam tražio da uče školu i obavljaju kućanske obaveze, nekada im nije bilo pravo, ali mi to nisu smjeli reći – nasmijao se Andrija. 

Ganga je neizostavna na slavljima

Prije šezdesetak godina došao je u Slavoniju s obitelji iz Hercegovine, iz svojih Sovića gdje je rođen i dan danas on, a i njegova djeca nisu prekinuli vezi sa zavičajem. Stoga se nerijetko u kući kada se okupe zapjeva i ganga, a tako je bilo i na proslavi njegovog 105. rođendana. 

- Svima u Hrvatskoj za Novu godinu želim puno zdravlja, sreće i ljubavi i da vas Bog poživi - čestitka je dida Andrije Prlića.

Idi na 24sata

Komentari 48

  • TatjanaLukadinović Ex Nikolaše 02.01.2013.

    Vidi se da ga obitelj voli i poštuje! Da nije tako ne bi bio veseo, vitalan i zdrav! I tko kaže da se u Slavoniji ne živi dobro?!

  • PlaviZumbul 30.12.2012.

    Eh dida, dida, da su mi tvoji geni.) Ja ako izguram na 60 ovim tempom zivota, puna kapa!

  • Vjerujem_1 30.12.2012.

    Čestitam didi Andriji! Vjerujem da su mu dobrota, vjera i optimizam dali dobro zdravlje i produljili život. Koliko je samo radosti u spoznaji da te toliki tvoji potomci vole i poštuju. Neka ga Bog još dugo poživi u radosti i veselju i neka ga svi njegovi slijede u dugovječnosti.

Komentiraj...
Vidi sve komentare