To je to što me zanima!

Đikić: Bolničke superbakterije predstavljaju sve veću opasnost

Prof. dr. sc. Ivan Đikić sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu upozorio je na prekomjerno i krivo korištenje antibiotika koje je dovelo do sve većeg razvoja bolničkih super bakterija
Vidi originalni članak

Prof. dr. sc. Ivan Đikić sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu upozorio je u četvrtak na bolničke superbakterije koje su otporne na mnoge antibiotike i koje predstavljaju sve veću opasnost, prenosi HRT. Time je ukazao i na problem prekomjernog i neodgovornog korištenja antibiotika.

- Mi smo danas svjesni da u bolnicama postoje takozvane bolničke superbakterije koje su otporne na mnoge antibiotike. One predstavljaju sve veću opasnost, rastuću, i predviđanja su takva da od danas, kada imate otprilike 700.000 umrlih od takvih bakterija godišnje, može doći i do broja deset puta većeg, oko 7 do 10 milijuna ljudi godišnje. I to su ozbiljni podaci o kojima moramo biti svjesni - rekao je Đikić za HRT.

Naglasio je kako ovo može predstavljati problem i kod liječenja pacijenata od COVIDA, ali ne zna kakva je situacija u Hrvatskoj i koliko je COVID pacijenata bilo superinficirano ovakvim bakterijama.

Pogledajte video:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Onoga trenutka kada čovjek uđe u bolnicu, sa svim tim mogućim dodatnim opasnostima, pogotovo kod intubacije, kod respiratora, vi tada možete dobiti i sekundarne posljedice. One mogu biti mehaničke prirode, da vam se ošteti respiratorni trakt, ali vrlo često je i posljedica ulaska bakterija koje postoje u bolnicama dodatno na virus - dodao je.

Kao glavni uzrok razvijanja ovako otpornih bakterija vidi prekomjerno i neodgovorno korištenje antibiotika, ne samo kod ljudi, već i kod životinja. Pozvao je građane da ne koriste antibiotike koji su stari, nisu propisani i koji nisu prije testirani na vrstu bakterija koje momentalno imaju.

- Stvarajući te otporne bakterije kopamo sebi jednu rupu koja će biti sve veća i veća u budućnosti - poručio je Đikić.

 

 

 

 

Idi na 24sata

Komentari 7

  • 10.02.2022.

    Ajde điki da si i ti jednom izjavio točnu rečenicu tj tekst. Trkeljaš o onom covidu već 2 godine i sve laž iza laži. O ovome je u pravu ali malo prekrasno reagiraš na tu temu. Naime neke zemlje(uređene) su prije 15 godina podigle razinu svijesti o bolničkim infekcijama i digle ljestvicu tako visoko da je to nama nedostižno

  • IskrenDoBola 10.02.2022.

    Odličan dokumentarac imate na tu temu.... Nedavno je bio na Al Jazeera...baš o super bakterijama ...Nažalost bakterije postaju otporne no koga to briga dok ne dođe na naša vrata

  • marac35 10.02.2022.

    ovaj nemre ništa lijepo izjavit, sve samo kao, "umrijet ćemo svi, nemate pojma kaj nas sve čeka... ali možda." i tako ukrug.

Komentiraj...
Vidi sve komentare