To je to što me zanima!

Direktiva o autorskom pravu: ‘Ovaj tekst štitit će sve autore’

Ministrica Obuljen Koržinek je istaknula kako je ovo Direktiva oko koje je bilo puno konzultacija.. Stručnjaci kreativnih i kulturnih industrija nadaju se da će hrvatski europarlamentarci podržati Direktivu
Vidi originalni članak

Pozivamo europarlamentarce da podrže Direktivu o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu i slijede stav hrvatskih autora te Vlade, poručila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek nakon sastanka s predstavnicima kulturnog i kreativnog sektora održanog u četvrtak u resornome ministarstvu.

Na sastanak su stigli Mladen Tarbuk iz Hrvatskog društva skladatelja, Nenad Marčec iz HDS-a ZAMP, Antun Tomislav Šaban iz Hrvatskog društva skladatelja, Valentina Wiesner iz Društva za zaštitu novinarskih i autorskih prava te drugi predstavnici. Sastanak o Direktivi održan je “pet do dvanaest”, ususret glasanju o europskom parlamentu koje će se održati idući tjedan.

Ministrica je istaknula kako je ovo Direktiva oko koje je bilo puno konzultacija.

- Što se Vlade tiče, smatramo da smo kroz rasprave došli do teksta koji nikome ne može dati mogućnost da inzistira na strahovima - rekla je Obuljen Koržinek. Ako se Direktiva usvoji, sljedeći koraci su, napominje ministrica, izmjena nacionalnog zakonodavstva te revizija medijskog zakonodavstva, kao i stvaranje novog Zakona o autorskim pravima. U Hrvatskom društvu skladatelja pozdravljaju inicijativu. Razočarani su ipak jer im se čini da se jedan dio hrvatskih zastupnika u europskom parlamentu ponaša kao da je riječ o unutarpolitičkoj borbi.

- Ovo je borba Davida i Golijata, pri čemu je američka industrija Golijat. Apelirao bih na Vladu da europarlamentarcima objasni kako se ovdje radi o činjenici da oni trebaju zastupati hrvatske interese, bez obzira na stranačku pripadnost - istaknuo je dirigent i skladatelj Mladen Tarbuk. Ministrica kulture obećala je da će europarlamentarcima u petak tijekom dana poslati sažetak argumenata kojima će još jednom objasniti zašto je usvajanje ove Direktive bitno.

- Kroz internetizaciju glazbe izgubili smo zaštitu. Novine su u još gorem položaju. Zato je Direktiva bitna - dodao je Tarbuk. S njim se složio i Antun Tomislav Šaban koji smatra da bi novi tekst Direktive trebao prihvatiti još veći broj zastupnika jer je ovo, napominje, izbalansiraniji prijedlog u odnosu na onaj od prije pola godine, kad je prvi put usvojen.

- Radi se o nacionalnom interesu RH, njezinih autora, kreativaca, ali i biznisa ovdje u Hrvatskoj - zaključio je Šaban.

Idi na 24sata

Komentari 44

  • 50 nijansi šljive 24.03.2019.

    Dakle, zbogom meme-ovi i kritičko ismijavanje političara, to je ono što njih boli i što žele iskontrolirati prije svega. Zatim zbogom video parodije i sinkronizacije poput npr "Ćevapa". Žele od interneta napraviti jednosmjerni medij, a svojom Direktivom upravo zabranjuju jedan dobar dio kreativnosti na internetu. Iako je svaki pojedinac na internetu svojevrsni kreator sadržaja, sad takav sadržaj žele staviti pod kontrolu, a puna prava imati će samo veliki igrači i mainstream mediji. Svima nama ostalima slijedi - cenzura. Ma što vi rekli. Za one koji možda ne znaju, meme je npr slika Plenkovića ili Šeksa sa kratkom šaljivom dosjetkom. Pa će tako, kad Direktiva stupi na snagu, moj nick i avatar također postati "ilegalni", jer očigledno krše autorska prava. Nik Titanik i Satirikon bi se također mogli naći na udaru ove Direktive.

  • Johnny B 24.03.2019.

    Na današnjem članku pod naslovom "Zaštita kreativnosti: Direktiva ne služi cenzuri interneta" - isključena mogućnost komentiranja. Može li veća ironija?

  • krupa 24.03.2019.

    Obulkenka i nacionalni interesi ne stanu u istu rečenicu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare