To je to što me zanima!

"Djeca danas ne mogu uživati od opširnog školskog gradiva"

Pišite nam na facebook.com/bolje.obrazovanje, obrazovanje@24sata.hr ili 24sata, Oreškovićeva 3d, 10 000 Zagreb s naznakom “Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska”
Vidi originalni članak

Ne možemo naučiti toliko informacija

Ono što profesor predaje učeniku u 45 minuta, učeniku treba pola sata (minimalno) da ponovi. Kako onda očekivati da dijete to sve stigne?

Ne znam tko je u stanju probuditi se u 5.30 sati, ići u školu, biti na nastavi do 14 sati, stići kući do 15.30 sati, najesti se i presvući te onda još učiti. Kako da se djeca bave slobodnim aktivnostima i onim što ustvari žele? Htio bih da djeca uče programirati (moguće zaposlenje poslije), ali zbog silnoga gradiva povijesti, hrvatskog i sličnog to se ne može. 

Kampod

Školovanje puno košta, a sve to plaćaju roditelji

Zbilja treba promijeniti program obrazovanja. Hrvatski pravopis se mijenja iz dana u dan. Nekad sam bila odlična iz tog dijela gradiva, a danas je sve drugačije. Dijete dođe u malu školu i učiteljica kaže: bitno je da stječu radne navike, ne moraju naučiti čitati i pisati, a dođu u 1. osnovne, a ne smiju ni slovkati, nego moraju znati čitati. Školovanje jako puno košta, a sve to plaćaju roditelji iz svojeg džepa. 

Ana Vlainić

Ne mogu uživati od opširnog gradiva

Redovito učim i to svaki dan po četiri sata, ali jednostavno ne možemo uživati u životu koliko gradiva moramo naučiti. Trebalo bi znatno smanjiti gradivo da se olakša i učenicima i profesorima

Ja sam odlikaš, ali ponekad kad nešto želim naučiti s guštom ne mogu jer sam pretrpan drugim predmetima koje također moram učiti.

I onda se samo gomila mnoštvo apstraktnih činjenica koje je teško zapamtiti pa, nažalost, većina nas uči samo za ocjene, i to prolazne. Mislim da bi količinu gradiva trebalo znatno smanjiti jer tako će nam više naučenog ostati u pamćenju, a ovako, kad ima previše gradiva, nastane nam svima jedna velika zbrka u glavi. To je kao da vam netko pokaže tisuću slika zaredom, a na kraju ćete manje zapamtiti od tih tisuću nego da vam netko pokaže samo pet fotografija. Učim redovito i to svaki dan po četiri sata, ali jednostavno ne možemo uživati u životu koliko toga ima. To pod hitno treba riješiti kako bi nama bilo lakše. Isto tako, mnoštvo profesora je vremenski ograničeno kod predavanja i ne mogu sve stići objasniti. Tako da nam recimo jednu jako složenu i opširnu lekciju povijesti ispriča kao npr. križarske ratove u samo 45 minuta.

učenik

Kod nas funkcionira samo lopovluk, nikako obrazovanje

Kakve veze ima znanje, fakultet, pa čak i iskustvo ako nemaš nikoga u političkom vrhu da dođeš do posla. Onda me ni ne čudi kad mladi i obrazovani odlaze iz Hrvatske.

dipsy2010

Ako ste sposobni, u stranoj zemlji pronaći ćete posao

Nakon jednomjesečnog izbivanja iz Hrvatske meni je potpuno jasno zašto uspješni mladi odlaze. Mir, staloženost i sloga, uz vlastito znanje, omogućit će vam dobar život.

Šarlota

Država studentima nije ništa dala, nego porezni obveznici

Ministar Mornar malo je pomiješao kruške i jabuke jer država nije ništa dala studentima. Mi, porezni obveznici smo platili studije. Ako ima što komentirati, neka govori u svoje ime.

Damir Zaharija


Idi na 24sata

Komentari 11

  • Klinkica 15.12.2014.

    Ma nije samo oprisrno gradivo problem. Djeca su izgubila radne navike i ne uce redovito jer draze im je provoditi vrijeme na internetu i igricama jer im se vec s godinu dana ( na svoje oci vidjela) guraju mobiteli u ruke da ih se smiri jer mama mora piti kavu. Kasnije im se ne cita, ne razvija ljubav prema knjigama i pretrazivanju interneta za onim sto ga zanima (svemir, glazba) i onda dodju u prvi razred i ne znaju drzati skare ili naci broj stranice (traze je na vrhu, a ne dnu lista). Djeca danas misle da su ocjene sve i najvaznije, da se na fakultet mozete upisati samo preko veze jer znanje nije vazno i dijelom zato nam je ovako kako jest. Roditelji ih nisu naucili radnim navikama nego se vrse pritisci na profesore da im se mora dati dobra ocjena (djeca u razrendoj nastavi iz mog predmeta ne smiju imati manje od tri). Naravno da postoje i losi profesori jer u svakom zitu ima i kukolja i njih bi se trebalo maknuti, ali nisu samo oni i gradivo problem.

  • tc00 14.12.2014.

    Nije problem u opsirnom gradivu, stvar je u profesoru, moze on pricat 45min, al ako to prenosi na zanimljiv nacin cijeli sat ce ga slusat, a ako je dosadan i uspavljuje ucenike sa svojim predavanjem djabe mu sve.

  • IvanKrajc 12.12.2014.

    Skola je jedna od najvecih MULJAŽA "ljudske" rase.To da je gradivo pre opsirno je najmanji problem.Problem je sam SADRZAJ gradiva.I druge stvari.

Komentiraj...
Vidi sve komentare