To je to što me zanima!

Djeca naučila izdvojiti DNK iz voća i odrediti spol dagnjama

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Od 10 do 17 sati trajala su predavanja na kojima su djeca učila o molekulama, nanosvijetu, fotosintezi i astronomiji. Osim teorije, sve su mogli vidjeti i u praksi
Vidi originalni članak

Budući biolozi, kemičari i fizičari u subotu su umjesto na špici bili u Điru po Ruđeru . Na danu otvorenih vrata I nstituta Ruđer Bošković djecu i njihove roditelje dočekalo je više od stotinu zaposlenika, znanstvenika i studenata koji su ih uveli u čudesan svijet znanosti. Od 10 do 17 sati trajala su predavanja na kojima su djeca učila o molekulama, nanosvijetu, fotosintezi i astronomiji. Osim teorije, sve su mogli vidjeti i u praksi. Newtonove zakone objašnjavali su im fizičari kroz ples, a fizičarka koja je žonglirala štapovima objasnila im je rotaciju krutih tijela.

- Dani otvorenih vrata odsad će se održavati svake godine i bit će puno više interaktivnijih sadržaja. I predavanja su vrlo zanimljiva jer predavači nisu kao Sheldon Cooper iz Teorije velikog praska - rekao nam je ravnatelj Instituta Tome Antičić. Pred svakim od šest laboratorija na Aveniji labosa bila je gužva, a djeca su bila oduševljena jer su mogli sami raditi pokuse.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Na radionici na biološkom odjelu djeca su učila kako izolirati DNK iz voća iz povrća. Nakon što su uz pomoć doktorice znanosti "skuhali" DNK iz graška, banane i kukuruza, dobili su i recept iz kuharice DNK kako bi to mogli napraviti i kod kuće. U laboratoriju pokraj učili su kako mogu odrediti spol školjki.

Na otvaranju Đira po Ruđeru u subotu je otvorena i Ruđerova učionica, koja će, između ostalog, biti na raspolaganju darovitim učenicima. Donaciju od 50.000 kuna za vrhunski opremljenu učionicu dala je tvrtka Proaxis d.o.o.

- Cilj Đira po Ruđeru je da što više ljudi, a pogotovo djece, dobije što bliži doticaj sa znanošću i upoznaju se s radom našeg Instituta - rekao nam je ravnatelj Tome Antičić.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • razmisli2x 15.06.2014.

    bravo za organizatora i djecu koja su naucila nesto novo.

  • TomislavKatalinić 14.06.2014.

    Gdje bi nam bio kraj da su djeca mogla naučiti odrediti spol učesnika Pride parade u ZG?

  • ilmare 14.06.2014.

    TO ! To su pravi sadržaji za djecu . Kroz igru dolaze do znanja o mnogim stvarima. Sjećam se naše "nauke " u djetinjstvu Dokazivanje kisika ( paljenje žigice poklopljjene čašm nad vodom.)... ...Valjda znate to,komplicirano mi pisati...

Komentiraj...
Vidi sve komentare