To je to što me zanima!

'Djeca su danas sve okrutnija, a škole još i kasno reagiraju'

Svaki dan djeca gledaju kako su odrasli nasilni bez sankcija. Okružena su porukama da je nasilje prihvatljivo i zapravo im se nude nasilni heroji kao modeli, rekla je Gordana Buljan Flander...
Vidi originalni članak

Moj dojam je da su djela nasilja kod djece sve okrutnija. Škole najčešće reagiraju tek kad dođe do krvi, fizičkog obračuna, umjesto da reagiraju već kod samog ruganja, ističe Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Da su okrutnija, govori i najnoviji slučaj iz Pribislavca koji je u petak šokirao Međimurce, kad su se dva učenika petog razreda posvađala nakon nastave na autobusnoj stanici. A potom je jedan drugoga ubo staklom, vjerojatno koje je našao na ulici, u područje oko srca. Nasreću, od težih ozljeda spasila ga je višeslojna zimska odjeća. Ravnatelj škole kaže nam kako djeca ne idu isti razred, a napadač neće ići na nastavu do daljnjega.

Prema podacima Ministarstva obrazovanja, pojedinačni slučajevi nasilja u osnovnim i srednjim školama povećali su se posljednje dvije godine. Nanošenje tjelesnih ozljeda, verbalno nasilje, tučnjave i prijetnje najčešći su oblici nasilja u školama. Ono što šokira je porast seksulanog delikta, tj. neprimjerenog seksualnog ponašanja i pipkanja i u osnovnim i srednjim školama. Podaci Ministarstva za demografiju zabrinjavajući su i također pokazuju porast vršnjačkog nasilja kod djece do 14 godina. MUP ističe rast spolnog nasilja, posebice putem interneta. Ne ulazeći u konkretan slučaj u Pribislavcu, Buljan Flander smatra da smo kao društvo zakazali i da odrasli šalju krive poruke djeci.

- Svaki dan djeca gledaju kako su odrasli nasilni bez sankcija. Okružena su porukama da je nasilje prihvatljivo i zapravo im se nude nasilni heroji kao modeli za identifikaciju - kaže nam i naglašava da je bitno da se djeca osjećaju prihvaćenima u obitelji. S njom se slaže i sociolog te pedagog Zlatko Miliša, koji ističe da su u pravilu najčešće nasilni oni koji imaju nasilne članove obitelji.

- U pubertetu nasilje postaje način zabave u kojem oni postaju vidljivi. Dali smo djeci ulicu i ekrane te se licemjerno čudimo rastu nasilja, na koji utječu i govor mržnje u sportu i politici - kaže Miliša.

Idi na 24sata

Komentari 63

  • lola322 23.01.2018.

    Toga je uvijek bilo i bit će, samo su prije institucije radile svoj posao i takvu djecu izdvajale iz društva i štitile žrtve, a danas se žrtve marginalizira dok nasilnici imaju sva prava. Te priče o nekim razgovorima i "lijepim načinima" ne drže vodu, to možda kod nekih banalnih ruganja koja ni ne spadaju u nasilje, ali kod pravog nasilja nema lijepih riječi, to ih samo više ljuti i postaju još nasilniji prema žrtvi! Bez izdvajanja takvih od žrtava nema rješenja!

  • petar8 23.01.2018.

    Sto se cudimo kad vidimo kakvo nam je drustbo. Djeca samo slijede primjer starijih

  • Antares777 23.01.2018.

    Djeca se odgajaju u vlastitoj kući, ne u školi i drugdje, ako nema kućnog odgoja, respekta i da zna što smije a što ne smije.... neće njega društvo odgojiti.... a danas djecu odgajaju svi samo ne roditelji koje su zatupili psihološkim glupostima da im ne smiju ni po guzici dati ni podviknuti .... pa imamo nasilja sve više...

Komentiraj...
Vidi sve komentare