Obavijesti

News

Komentari 63

'Djeca su danas sve okrutnija, a škole još i kasno reagiraju'

'Djeca su danas sve okrutnija, a škole još i kasno reagiraju'
1

Svaki dan djeca gledaju kako su odrasli nasilni bez sankcija. Okružena su porukama da je nasilje prihvatljivo i zapravo im se nude nasilni heroji kao modeli, rekla je Gordana Buljan Flander...

VIDEO

Moj dojam je da su djela nasilja kod djece sve okrutnija. Škole najčešće reagiraju tek kad dođe do krvi, fizičkog obračuna, umjesto da reagiraju već kod samog ruganja, ističe Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Da su okrutnija, govori i najnoviji slučaj iz Pribislavca koji je u petak šokirao Međimurce, kad su se dva učenika petog razreda posvađala nakon nastave na autobusnoj stanici. A potom je jedan drugoga ubo staklom, vjerojatno koje je našao na ulici, u područje oko srca. Nasreću, od težih ozljeda spasila ga je višeslojna zimska odjeća. Ravnatelj škole kaže nam kako djeca ne idu isti razred, a napadač neće ići na nastavu do daljnjega.

Prema podacima Ministarstva obrazovanja, pojedinačni slučajevi nasilja u osnovnim i srednjim školama povećali su se posljednje dvije godine. Nanošenje tjelesnih ozljeda, verbalno nasilje, tučnjave i prijetnje najčešći su oblici nasilja u školama. Ono što šokira je porast seksulanog delikta, tj. neprimjerenog seksualnog ponašanja i pipkanja i u osnovnim i srednjim školama. Podaci Ministarstva za demografiju zabrinjavajući su i također pokazuju porast vršnjačkog nasilja kod djece do 14 godina. MUP ističe rast spolnog nasilja, posebice putem interneta. Ne ulazeći u konkretan slučaj u Pribislavcu, Buljan Flander smatra da smo kao društvo zakazali i da odrasli šalju krive poruke djeci.

- Svaki dan djeca gledaju kako su odrasli nasilni bez sankcija. Okružena su porukama da je nasilje prihvatljivo i zapravo im se nude nasilni heroji kao modeli za identifikaciju - kaže nam i naglašava da je bitno da se djeca osjećaju prihvaćenima u obitelji. S njom se slaže i sociolog te pedagog Zlatko Miliša, koji ističe da su u pravilu najčešće nasilni oni koji imaju nasilne članove obitelji.

- U pubertetu nasilje postaje način zabave u kojem oni postaju vidljivi. Dali smo djeci ulicu i ekrane te se licemjerno čudimo rastu nasilja, na koji utječu i govor mržnje u sportu i politici - kaže Miliša.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 63
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.