To je to što me zanima!

Dječak se ne sjeća eksplozije: Imao komadiće željeza u glavi

Dječak je cijelo vrijeme od operacije pri svijesti, miran je, normalno razgovara, ali se ne sjeća eksplozije i svega što mu se dogodilo. Dr. Gjurašin u srijedu navečer je operirao dječaka
Vidi originalni članak

Dječak (11) iz Letovanića koji je prošli tjedan teško stradao u dječjoj igri nakon eksplozije karabita u željeznom loncu, odlično se oporavlja u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj u Zagrebu, ustao je i počeo hodati, kaže nam neurokirurg dr. Miroslav Gjurašin.

KOBNA IGRA U LETOVANIĆU Pucao karabit: Ne znaju kakve će posljedice dječak (11) imati

Dječak je cijelo vrijeme od operacije pri svijesti, miran je, normalno razgovara, ali se ne sjeća eksplozije i svega što mu se dogodilo.

Dr. Gjurašin u srijedu navečer je operirao dječaka kojemu je teško oštećen čeoni dio mozga, a tijekom zahvata neurokirurg je iz tog dijela djetetove glave izvadio brojne komadiće željeza i rasprsnute kosti lubanje.

Nakon operacije dječak je bio na jakoj antibiotskoj terapiji kako bi se spriječila mogućnost upale i infekcije, a zahvaljujući odlično obavljenoj operaciji i postoperativnoj skrbi u oporavku se nije dogodila niti jedna moguća komplikacija.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Dječak će u bolnici ležati još minimalno tjedan dana.

KOBNA IGRA S KARABITOM Dječaku ozlijeđen mozak: 'To kad je grunulo, bilo je strašno'

Podsjetimo, dječak se ozlijedio u srijedu 2. siječnja u Letovaniću. Djeca su se igrala iza štale u dvorištu obiteljke kuće. Pucajući karabitom, posuda u kojoj je karabit bio se rasprsnula i dijelovi metala su dječaka pogodili u glavu.  Iako su se već mnogo puta igrali karabitom, o čemu majka dječaka nije znala, ovoga su puta odlučili povećati količine sastojaka. 

- Krhotine posude u kojoj je bio eksploziv napravile su prijelom lubanje na mnogo komadića, a oni su se svi zabili u čeoni dio mozga, zbog čega je mozak teško stradao. U njemu smo našli brojne metalne krhotine plave boje. Ukonili smo ih, kao i sitne komadiće rasprsnute kosti – rekao nam je u četvrtak dr. Miroslav Gjurašin, neurokirurg koji je u srijedu navečer puna tri sata operirao dječaka.

Operacija je bila kompleksna i dugo je trajala jer su liječnici morali detaljno sanirati mozak, odnosno rekonstruirati moždanu ovojnicu.

STRAVA U LETOVANIĆU Kobna igra: Dječaku je posuda s karabitom slomila lubanju

Kad je dječak došao u bolnicu na čelu mu je zjapila golema, široka rana, a dodatni problem je bio što je mozak došao u kontakt sa svime što je bilo vani – metalima, zemljom, kamenčićima... Takve ozljede se u neurokirurgiji nazivaju ‘ratne’. Kod eksplozija postoji dvostruki problem. Najprije ide jaki udarni val, a onda se raspršuje mnogo sitnih krhotina koje se zabijaju gdje stignu.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 6

  • strom 07.01.2019.

    kada se oporavi,što mu i želim neka lijepo ispriča čime je još napunio kantu,jer to nije bio samo karabid ima tu još nečeg,pucao sam i ja godinama iz raznih kanti,ma mi nije nijedna ekplodirala u komadiće,bez obzira nato koliki bio grumen.

  • Veseli odojak 07.01.2019.

    Sad ce mali postati vrsni kuhar jer cijelo vrijeme ce mu biti rajngla u glavi....samo drapajte....

  • user_204031 07.01.2019.

    Valjda nece kad se vrati doma krenuti na balkon kroz balkonska vrata..

Komentiraj...
Vidi sve komentare