Obavijesti

News

Komentari 163

Kobna igra: Dječaku je posuda s karabitom slomila lubanju

Na više mjesta ima prijelome lubanje i rane. Sve nalikuje ratnim ozljedama - rekao je uoči operacije neurokirurg dr. Miroslav Gjurašin. Dječak nije jedina žrtva pirotehnike proteklih dana

VIDEO

Lubanja mu je puknula na pet, šest mjesta. Navodno je rana prljava i kost lubanje došla je do mozga, rekla nam je sestra (16) dječaka iz Letovanića, koji je stradao pucajući karabitom jučer poslijepodne.

- Mama suspreže suze, zove rodbinu koja se raspituje kako je brat. Igrao se sa sestrom i možda s još nekim prijateljima - dodala je dječakova sestra.

On je s društvom u metalnu posudu nagurao karabitni eksploziv. Uslijed eksplozije metalna posuda se rasula i komadići su dječaku završili u glavi. Hitna ga je odvezla u bolnicu u Klaićevoj u Zagrebu.

- Dječak je pri svijesti iako je riječ o teškoj ozljedi. Na više mjesta ima prijelome lubanje i rane. Operacija će trajati najmanje tri do četiri sata, a sve nalikuje ratnim ozljedama - rekao je uoči operacije neurokirurg doktor Miroslav Gjurašin.

O stanju dječaka će se više znati narednih dana. Nažalost, mališan iz okolice Siska nije jedina žrtva pirotehnike ovih dana.

'Moj sin izgubio je vid zbog petarde. Zašto djeci prodaju zabranjenu pirotehniku?'

- Apeliram da se djeci ne prodaje pirotehnika, koja je zabranjena i od koje se mogu teško ozlijediti. Ne ponovilo se više nikome, kazala nam je i Matea B., majka 14-godišnjaka koji se na Štefanje ozlijedio paleći petarde s prijateljem (13).

Dječak, inače s područja Zagreba, bio je u Brezovici kod bake. Kako je ispričala njegova majka, u jednoj trgovini on i prijatelj uspjeli su kupiti veliku količinu petardi, među kojima pirotehnička sredstva II. i III. kategorije, koja se ne smiju prodavati mlađima od 18 godina. Također, njihova uporaba dozvoljena je od 27. prosinca do 2. siječnja.

Dječaci su ih otišli bacati na obližnju livadu, te su eksplodirale. Starijem dječaku stradalo je lijevo oko, a mlađem šaka. Majka dječaka ogorčena je jer su djeca, tvrdi, ušla u trgovinu bez nadzora odraslih te ih nitko nije pitao koliko imaju godina niti ih tražio osobne iskaznice.

Dijete je teško ozlijeđeno igrajući se s pirotehnikom i u Piškorovcu ove nedjelje. Bilo u grupi djece koja su bacala petarde na ulici.

Podigao je s poda neeksplodirano sredstvo koje mu je eksplodiralo u ruci. Roditelji su ga prevezli u čakovečku bolnicu. U Lipovljanima se dječak ozlijedio 1. siječnja oko 16.30 sati. Aktivirao je elektrodetonatorsku kapislu, inicijator za eksploziv, te ozlijedio šaku.

Policija apelira: Eksploziv ne može biti igračka

U sva tri slučaja policija istražuje ima li kaznene odgovornosti odraslih.

Sisačko-moslavačka Policijska uprava uputila je javni apel roditeljima i njihovoj djeci. Na roditelje se apelira da zaštite djecu držeći ih pod nadzorom, da im ne kupuju i ne dozvoljavaju igru eksplozivnim sredstvima i pirotehnikom. Upravo eksperimentiranje eksplozivnim sredstvima najčešće dovodi do ozljeda, koje mogu imati i tragične posljedice.

Policija također upućuje poruku djeci kako eksploziv u bilo kojem obliku, nikako ne može biti igračka, te da nosi veliku opasnost. Tako se blagdani, koji bi trebali biti dani mira i ljubavi, pretvaraju u svoju suprotnost, poručuju iz PU sisačko-moslavačke.

Foto: Ilustracija

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 163
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"