To je to što me zanima!

'Dnevnik Renije Spiegel je vrlo važan povijesni dokument...'

Dnevnik poljske Židovke koja je umrla samo nekoliko dana nakon 18. rođendana od ruke nacista ležao je pola stoljeća u trezoru banke. Knjiga je objavljena 2016., a sada je prevedena i na hrvatski jezik
Vidi originalni članak

Zapamti ovaj dan, dobro ga zapamti, pričat ćeš o njemu generacijama koje dolaze. Napisala je to Renia Spiegel sredinom srpnja 1942. godine.

Dnevnik poljske Židovke koja je umrla samo nekoliko dana nakon 18. rođendana od ruke nacista, šokirao je cijeli svijet.

Čak je pola stoljeća ležao u trezoru banke u New Yorku, sve dok ga njezina nećakinja nije odlučila objaviti 2016. godine u knjizi ‘Dnevnik Renije Spiegel’.

DNEVNIK POLJSKE ANNE FRANK Djevojčica koju su ubili nacisti: 'Preklinjem vas, pomozite mi...'

Knjiga je sad konačno prevedena i na hrvatski jezik, a predstavljena je u četvrtak u Velikoj dvorani Hrvatskog novinarskog društva.

- Ovo djelo jednako je kao i dnevnik Anne Frank. Podsjetnik je na grozne rasne i vjerske ratove koji su se dogodili u povijesti - rekao je glavni urednik izdavačke kuće Stilus, George Alessandro Laidlaw.

Na predstavljanju knjige bio je i rabin Kotel Da-Don koji je istaknuo važnost ovog djela.

- Reina piše o svojoj ljubavi Sigmundu i tipičnim adolescentskim problemima, ali i o raznim bitnim političkim zbivanjima. Zbog toga je ovo djelo vrlo važan povijesni i psihološki dokument - rekao je rabin Da-Don.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • škver 06.03.2020.

    Svjedočanstava nikada nije višak. Nek se čita ,nek se ući,nek se zna ,nek se ne ponovi.

  • 06.03.2020.

    .......malo je previše slano.......to je njihova povijest ....kao što naša povijest, koliko tragična bila .......nije njihova...svak ne gaji i oplemenjuje svoje i ne opterečuje druge......

  • radišaklapun 06.03.2020.

    Rabine dali ste se zapitali da nakon 70-80g.nakon što je napisan taj dnevnik nije žalosno da isti takav možda je napisan i prije koju godinu a možda ga danas piše jedna isto tako osamnaestogišnja Palestinska curica,ako ništa nije naučeno iz dnevnika Ane čumu objavljivanje tog dnevnika osim svrhe što se moramo stalno klanjati povjesti koja nam se nameće nemareći za budućnost,a kroz povjest je bilo svakavi stradanja koji se danas slave ko neka velika dotignuća za civilizaciju,a u ime demokracije se isto i danas dešava,što nije malo preveć licemjerno

Komentiraj...
Vidi sve komentare