To je to što me zanima!

Do 2030. se predviđa rast vrijednosti poljoprivredne proizvodnje na 30 mlrd. kuna

Vlada je donijela Strategiju poljoprivrede do 2030. godine, ali i u saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, kojima je cilj raspoloživo poljoprivredno zemljište staviti u funkciju proizvodnje
Vidi originalni članak

Osim Strategije za sprječavanje korupcije, Vlada je na današnjoj sjednici usvojila i Strategiju poljoprivrede do 2030. godine.

- U programu Vlade stavili smo u fokus hrvatsku poljoprivredu, shvaćamo zahtjevne okolnosti, ekstremne vremenske uvjete, brojne poremećaje na globalnom tržištu koje je izazvao Covid i rast cijena. Smatramo da smo i svim dosadašnjim mjerama nastojali reagirati adekvatno i na korist hrvatskih poljoprivrednika i poljoprivrede, a i u budućnosti ćemo - poručio je premijer Andrej Plenković naglasivši kako se ovom Strategijom do 2030. planira povećati vrijednost obujma poljoprivredne proizvodnje na 30 milijardi kuna. 

-  Kao i povećati produktivnost, poticati poljoprivredna gospodarstva, posebice mali i mladi poljoprivrednici. U tom pogledu uz nacionalna sredstva bit će važno i pet milijardi eura iz EU fondova - istaknuo je. 

PILOT-PROJEKT Otpisi računa za stanovnike Banovine, djeci iz cijele zemlje besplatan prijevoz vlakom

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković istaknula je kako Strategija ima četiri strateška cilja - povećanje produktivnosti i konkurentnosti poljoprivredno-prehrambenog sektora, jačanje održivosti i otpornosti poljoprivredne proizvodnje na klimatske promjene, obnovu ruralnog gospodarstva i unaprjeđenje uvjeta života u ruralnim područjima te poticanje inovacija u poljoprivredno-prehrambenom sektoru.

- Strategija donosi viziju razvoja poljoprivrednog sektora u idućih deset godina, utvrđuje razvojne potrebe, ciljeve, prioritete i aktivnosti kojima će se ostvariti strateški ciljevi poljoprivredne politike - poručila je.

Strategija prepoznaje potencijale za razvoj poljoprivredne proizvodnje u diverzifikaciji u smjeru proizvoda viših dodanih vrijednosti, dodala je, te komplementarnih aktivnosti na ruralnom području poput turizma, usluga, biogospodarstva, bolje povezanosti s prehrambenom industrijom, ulaganjima u prilagodbu, klimatskim promjenama, digitalizaciji te preusmjeravanju potpore prema korisnicima i sektorima gdje je najpotrebnije, primjerice u perspektivna mala poljoprivredna gospodarstva, mladim poljoprivrednicima i osjetljivim sektorima.

- Osnovni zahtjev Strategije je učinkovitije korištenje javnih sredstava kroz bolje usmjeravanje poljoprivrednih potpora i sredstava za ruralni razvoj. Mjere poljoprivredne politike u najvećoj mjeri financirat će se iz proračuna EU namijenjenog poljoprivredi i hrvatskog državnog proračuna. U razdoblju do 2027. Hrvatskoj je iz proračuna EU dostupno oko pet milijardi eura, odnosno procijenjeno je da će do 2030. za provedbu ciljeva i prioriteta Strategije biti utrošeno 7,5 milijardi eura - istaknula je ministrica poljoprivrede.

USVOJILI STRATEGIJU PROTIV KORUPCIJE: Plenković: Korupcija je fenomen protiv kojeg se kontinuirano borimo i mi, ali i druge zemlje

Izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu

A u saborsku proceduru je Vlada uputila i izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koji za cilj ima ukupno raspoloživo poljoprivredno zemljište staviti u funkciju poljoprivredne proizvodnje. Zakon će omogućiti efikasniju i bržu provedbu postupaka raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u državnom vlasništvu, naglasila je Vučković.

- Poljoprivredno zemljište u vlasništvu države daje se u zakup putem javnog natječaja na rok između 15 i 25 godina ovisno o vrsti proizvodnje i investicija, odnosno ulaganja koja su predviđena gospodarskim planovima potencijalnih posjednika - istaknula je Vučković dodavši kako će se izbrisati odredbe o privremenom korištenju poljoprivrednog zemljišta koje je davano neposrednom pogodbom, kao oblik raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države.

Ministrica je navela kako su jedinice lokalne samouprave, prema prijedlogu Zakona, dužne u roku od tri mjeseca od stupanja na snagu Zakona izraditi program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem i u roku od tri mjeseca od dobivanja suglasnosti na taj program raspisati javni natječaj za slobodno poljoprivredno zemljište i ono koje se koristi bez valjane pravne osnove.

- Cilj je sve raspoloživo poljoprivredno zemljište staviti u funkciju poljoprivredne proizvodnje, a ukoliko to jedinice lokalne samouprave ne učine, Ministarstvo poljoprivrede će preuzeti raspolaganje poljoprivrednim zemljištem i sredstva od tog raspolaganja - naglasila je Vučković. 

A izmjenama se, među ostalim, predlaže i elektronička provedba natječaja za zakup i prodaju te izuzimanje županija iz postupka, čime bi se stvorili preduvjeti za bržu i efikasniju provedbu raspolaganja.

Kod prodaje državnog poljoprivrednog zemljišta prednost na natječaju za prodaju imaju i dalje dosadašnji posjednici, dodan je kriterij graničnog zemljišta, a ostali kriteriji se brišu i sljedeći kriterij je najviša ponuđena cijena koja nije ograničena.

- Radi bolje kontrole postupka raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, u Povjerenstvo za provedbu natječaja za zakup i prodaju dodaju se kao članovi po jedan predstavnik županije i Ministarstva poljoprivrede - rekla je ministrica.

Maksimalna površina poljoprivrednog zemljišta za zakup ne utvrđuje se programom raspolaganja poljoprivrednim zemljištem već ju određuje jedinica lokalne samouprave u svakom pojedinom natječaju s obzirom na specifičnosti poljoprivrednog zemljišta koje je predmet natječaja, pri čemu se za površine veće od 50 ha propisuju dodatni uvjeti. U odnosu na kriterije za ostvarivanje prava prvenstva u natječajima za zakup, uvodi se sustav bodovanja, a veći broj bodova mogu ostvariti ponuditelji koji na poljoprivrednom zemljištu ostvaruju dodanu vrijednost te time razvoj ruralnih prostora (bave se stočarskom proizvodnjom i poljoprivrednom proizvodnjom - trajnim nasadima i dr.), dosadašnji posjednici, domicilni te mladi nositelji obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i dr.

Vučković je navela i kako prednost pri prodaji poljoprivrednog zemljišta imaju dosadašnji posjednici i vlasnici zemljišta koje graniči sa zemljištem koje je predmet prodaje u svrhu okrupnjavanja te ponuditelj koji prihvati najveću cijenu postignutu u natječaju za to zemljište.

Za uspostavu i razvoj programskog rješenja za prijavu na natječaj za zakup i prodaju državnog poljoprivrednog zemljišta (eZakup) u državnom proračunu osiguran je iznos od 1,04 milijuna kuna s PDV-om.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • max2017 24.09.2021.

    "strategija" je ekstremno preteška riječ za brljanje i prčkanje kojim se diče... Prema viđenom ili iskustvu jedva da znaju vući naknadne poteze a sve u osobnom a ne OPĆEM interesu .! Poljoprivreda je postojala i opstojala stoljećima ali bez izuma i floskula koji su sada u modi, -"poticaji"  i zatiranje svih starih sorti ..........ma fuj...!!!

  • 23.09.2021.

    Njihovoj strategiji se već i djeca smiju…….

  • NonGMOwomen 23.09.2021.

    Ja imam staro organsko sjeme jos od moje brabake iz Dalmacije...to sta cete saditi ce biti cisti GMO zna se od koga...

Komentiraj...
Vidi sve komentare