Obavijesti

News

Komentari 63

Plenković: Korupcija je fenomen protiv kojeg se kontinuirano borimo i mi, ali i druge zemlje

Plenković: Korupcija je fenomen protiv kojeg se kontinuirano  borimo i mi, ali i druge zemlje

Prilikom izrade Strategije za sprječavanje korupcije do 2030. uzeti su u obzir rezultati mjerenja korupcije, odnosno percepcija javnosti, interna analiza, kao i dokumenti međunarodnih procjena korupcije

VIDEO

Korupcija je fenomen protiv kojeg se kontinuirano borimo i mi i brojne druge zemlje, poručio je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade s koje je u Sabor uputio Strategiju za sprječavanje korupcije za razdoblje od 2021. do 2030.

Istaknuo je kako će Strategija biti provedena kroz tri godišnja akcijska plana te da ima precizno definirane prioritetne ciljeve - od jačanja institucionalnog okvira i jačanja transparentnosti do jačanja sustava javne nabave i podizanja široke svijesti o nužnosti borbe protiv korupcije.

Nacrtom prijedloga Strategije, stoji u dokumentu, inzistira se na snažnijoj afirmaciji uloge građana, civilnog društva i medija kao nezamjenjivih partnera tijelima javne vlasti u beskompromisnoj borbi protiv korupcije.

- Korupcija kao društveni fenomen ima snažan negativan učinak na vladavinu prava i povjerenje u institucije, kao i na gospodarstvo, demokratsku političku kulturu te društvo u cjelini. Ona nepobitno negativno utječe na gospodarsko blagostanje i prosperitet svih građana te su stoga aktivnosti usmjerene na prepoznavanje, sprječavanje i borbu protiv korupcije na svim razinama prioritet države i cijelog društva. Uključivanje građana, medija i civilnog društva u detekciju i praćenje koruptivnih rizika, kao pogled izvana, pomaže tijelima javne vlasti da rade odgovornije, transparentnije te da na odgovarajući način utječu na smanjenje mogućnosti korupcije - navodi se u Strategiji u kojoj je istaknuto kako su kao prvi korak u razvoju strateških rješenja za borbu protiv korupcije uzeli i rezultate mjerenja korupcije, odnosno percepciju javnosti, kao i dokumenti međunarodnih procjena korupcije.

'Neshvatljivo mi je postupanje suca u ovom slučaju. Prvo postoji demanti, a onda ostalo'
'Neshvatljivo mi je postupanje suca u ovom slučaju. Prvo postoji demanti, a onda ostalo'

Istraživanje Barometra o korupciji

Pa se pozivaju na istraživanje Eurobarometra o korupciji iz 2020. godine, prema kojem se Hrvatsku ubraja i među države članice Europske unije s najlošijim rezultatom o percepciji građana o korupciji. Ukupno 97 posto građana smatra kako je korupcija u zemlji raširena dok je prosjek u EU-u 71 posto. A 54 posto građana smatra kako korupcija utječe na njih osobno u svakodnevnom životu. 

Na pitanje na kojem je području građanin najčešće primoran sudjelovati u korupciji, ispitanici na prvo mjesto stavljaju zdravstvo s 33,5 posto, a slijede lokalna samouprava s 15,5 posto, poduzetništvo s 13,4 posto i pravosuđe s 9,4 posto. 

Vezano za povjerenje u institucije, u kontekstu borbe protiv korupcije, građani imaju najviše povjerenja u organizacije civilnoga društva odnosno civilni sektor, a najmanje u sudove, pučkog pravobranitelja i policiju.

- Uvažavajući činjenicu kako korupcija ipak pogađa sve građane i utječe na njihov svakodnevni život i formiranje mišljenja o stanju u društvu i politici, što je kamen temeljac svake demokracije, ne možemo zanemariti ovako visoke postotke zastupljene u svim ispitivanjima javnog mnijenja u Republici Hrvatskoj. Ovakvi brojevi nepobitno upozoravaju na nedostatak povjerenja građana u institucije i javnu vlast.  Zajedničko je stajalište kako je smanjenje tog postotka cilj kojemu moramo težiti - stoji u navedenoj Strategiji.

Nacrt obuhvaća daljnje unaprjeđenje učinkovitosti borbe protiv korupcije, naglasio je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, te razvoj institucionalnih, zakonodavnih, administrativnih i pravosudnih kapaciteta.

Novi Zakon o referendumu: Novost je da se produžuje rok za prikupljanje potpisa na 30 dana
Novi Zakon o referendumu: Novost je da se produžuje rok za prikupljanje potpisa na 30 dana

Jača kontrola imovinskih kartica sudaca, diploma, sukoba interesa u zdravstvu.

- Fokus Strategije prvenstveno je na prevenciji korupcije. U provedbi pet ciljeva predviđene su 94 mjere - rekao je Malenica novinarima nakon sjednice Vlade. 

Predloženi ciljevi obuhvaćaju antikorupcijske mjere u području lokalne i područne samouprave, pravosuđa, sporta, zdravstva, obrazovanja i znanosti, sustava javne nabave, financijskog sustava, kao i mjere mehanizama jačanja svijesti o štetnosti korupcije na svim razinama djelovanja.

Iz same Strategije je ministar istaknuo transparentnije imenovanje u tvrtkama u jedinicama lokalne samouprave, etički kodeks na lokalnoj razini i mehanizme za snažnije sprječavanje sukoba interesa i koruptivnih rizika, što znači da svi članovi predstavničkih tijela moraju prijavljivati svoje poslovne odnose s tom jedinicom lokalne samouprave.

Kad je riječ o imovinskim karticama sudaca predviđa se unaprjeđenje sustava same kontrole, a u području obrazovanja digitalna evidencija o studentima, digitalizacija diploma i njihova kvalitetnija provjera.

Mjere koje se odnose na zdravstvo vezane su za sprječavanje sukoba interesa kod osoblja koje istodobno radi u privatnom i javnom zdravstvu, podizanje svijesti o štetnosti medicinskog osoblja, a strategija predviđa i donošenje zakonodavnog okvira koji će urediti pitanje lobiranja.

Na predloženoj strategiji radila je radna skupina sastavljena od predstavnika tijela javne vlasti i širokog kruga zainteresiranih dionika iz civilnog sektora, medija, akademske zajednice, privatnog sektora i sindikata te Savjeta za sprječavanje korupcije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 63
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...