News

Komentari 8

Otpisi računa za stanovnike Banovine, djeci iz cijele zemlje besplatan prijevoz vlakom

Otpisi računa za stanovnike Banovine, djeci iz cijele zemlje besplatan prijevoz vlakom

Vlada je pokrenula pilot-projekt, koji kreće od 1. listopada, a kojim će do kraja iduće godine djeca i školarci iz Sisačko-moslavačke županije moći koristiti vlak besplatno

Do sada smo uklonili 361 oštećeni objekt kao preduvjet za obnovu. U postupku obnove su 1554 obiteljske kuće, 492 ih je obnovljeno, a na 188 kuća su u tijeku radovi, izvijestio je na sjednici Vlade ministar i čelnik Stožera za uklanjanje posljedica od potresa na Banovini, Tomo Medved.

Dodao je kako je do 15. listopada otvoren poziv za iskazivanje interesa za izgradnju zamjenskih obiteljskih kuća.

A Vlada je produžila odluke kojima se pomaže stanovnicima na potresom pogođenom području. Pa se tako oni koji ne mogu biti u svojim domovima na području Sisačko-moslavačke županije do kraja godine otpisuju potraživanja i naknade za električnu i toplinsku energiju, ali i za RTV pristojbu od strane HRT-a, omogućuje korištenje autoceste A11 Zagreb-Sisak bez plaćanja cestarine te besplatan prijevoz vlakom.

Pilot-projekt besplatnog prijevoza vlakom za djecu i školarce

A pokreće se i pilot-projekt kojim će prijevoz vlakom biti besplatan do kraja iduće godine za djecu i školarce na području cijele Hrvatske

- Pilot-projektom će se od 1. listopada pa do 31. prosinca 2022. godine omogućiti neograničeno korištenje željezničkog prijevoza djece i učenika za svakodnevna putovanja u školu te povremena putovanja, kao što su jednodnevni izleti, odlasci liječniku, ljetovanje i druga putovanja. Realizacijom navedenog pilot-projekta doprinijet će se povećanju mobilnosti djece i učenika, zaustavljanju iseljavanja u urbane sredine i podršci demografske revitalizacije, poboljšanju životnog standarda građana i smanjenju siromaštva, revitalizaciji prometa putničkih vlakova na nerazvijenim područjima i poticanju korištenja željezničkog prijevoza - stoji u odluci Vlade.

Djeca će dobiti "pametne kartice", istaknuo je ministar prometa Oleg Butković, koje će vrijediti za vrijeme trajanja projekta, a zahtjevi za njihovu izradu predavat će se na prodajnim  mjestima HŽ-Putničkog prijevoza. Uz zahtjev i fotografiju za djecu će biti potrebno priložiti i dokument iz kojeg je vidljiv datum rođenja, a za učenike i potvrdu o upisu u školsku godinu.

Izostali prihod od 1. listopada 2021. do 31. prosinca 2022. procjenjuje se na oko 30 milijuna kuna.