To je to što me zanima!

'Do kraja godine započet će pokusno kovanje kovanica eura s nacionalnim motivima'

Vujčić je podsjetio da je u petak potpisan memorandum o razumijevanju koji HNB-u omogućuje da započne s tehničkim pripremama za kovanje eura te najavio da će ovaj mjesec biti okončan javni natječaj za dizajn
Vidi originalni članak

Guverner HNB-a Boris Vujčić u ponedjeljak je nakon sastanka s potpredsjednikom Komisije Valdisom Dombrovskisom najavio da bi pokusno kovanje eura s hrvatskom nacionalnom stranom trebalo započeti do kraja ove godine, pri čemu bi moglo biti iskovano do milijun takvih kovanica.

Nakon sastanka u HNB-u s Dombrovskisom i njegovom delegacijom, guverner Vujčić izvijestio je da su razgovarali o procesu priprema za ulazak Hrvatske u eurozonu, o tome što je do sada učinjeno, o potrebi ispunjavanja mastriških kriterija, kao i o tehničkim pripremama za kovanje eura u Hrvatskoj s nacionalnom stranom.

Vujčić je podsjetio da je u petak potpisan memorandum o razumijevanju koji HNB-u omogućuje da započne s tehničkim pripremama za kovanje eura te najavio da će ovaj mjesec biti okončan javni natječaj za dizajn.

PREMIJER S POTPREDSJEDNIKOM EK O UVOĐENJU EURA: 'Referendume o euru bi oni koji nisu pridonijeli pristupanju EU ni koliko je crno ispod nokta'

Taj natječaj se temelji na pet odabranih nacionalnih motiva za eurokovanice, idući mjesec će se Komisiji i članicama eurozone dostaviti prijedlozi tog dizajna, a nakon njihovog mišljenja pred kraj ove godine, u studenom ili prosincu, krenut će se s pokusnim kovanjem eura s hrvatskom nacionalnom stranom. Pritom bi moglo biti iskovano do milijun primjeraka takvih kovanica, najavio je guverner.

Također, odvijaju se i pripreme za zamjenu svih kovanica i novčanica kune, što će za HNB, rekao je Vujčić, biti "značajna logistička operacija". 

- Na svu sreću, tu imamo iskustvo prijašnjih zamjena i to će nam sasvim sigurno pomoći - rekao je guverner te napomenuo da će ukupno biti potrebno zamijeniti 1,1 milijardu komada kunskih kovanica.

Vujčić je izvijestio i da su u poodmakloj fazi pripreme zakona o euru, koji bi trebao biti donijet početkom iduće godine, a tu su i pripreme za donošenje etičkog kodeksa koji bi trebao doprinijeti dodatnoj zaštiti potrošača u procesu prelaska na euro. Njime bi se između ostalog i poduzeća trebala obvezati da taj proces neće koristiti u nepoštene namjene, prije svega u kontekstu eventualnog povećanja cijena, kazao je Vujčić.

PREDSJEDNIK U BUZETU 'Moramo biti i sebični u nekim stvarima, moramo se boriti za svaki euro iz EU fondova'

Priprema se i najavljeni proces dualnog isticanja cijena, s kojim bi se krenulo odmah nakon potencijalnog dobivanja "zelenog svijetla" za uvođenje eura, a koji bi trajao i neko vrijeme i nakon što bi zajednička europska valuta postala službena u Hrvatskoj.

Vujčić je istaknuo i veliko razumijevanje i potporu od Dombrovskisa i Komisije, kao i Eurogrupe i Europske središnje banke (ECB). "Uvjereni smo da ćemo u ovom pripremnom razdoblju nastaviti na isti način surađivati", zaključio je Vujčić.

Dombrovskis: Odrađen vrlo dobar posao u pristupanju eurozoni

Izvršni potpredsjednik Europske komisije za gospodarstvo u interesu građana Valdis Dombrovskis boravi u radnoj posjeti Hrvatskoj, a danas je već sudjelovao na sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj, kao i na konferenciji "Hrvatska: na putu za euro", koju su organizirali poslovni tjednik Lider i predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj.

UPITI ZBOG TESLE Europska komisija odgovorila Srbiji: 'Izgled kovanice stvar je one zemlje koja uvodi euro'

Današnji dan je ocijenio vrlo intenzivnim, a i ustvrdio da su hrvatske vlasti po pitanju uvođenja eura odradili vrlo dobar i intenzivan posao, pri čemu su postaviti vrlo ambiciozne rokove za njegovo uvođenje, a to je od 1. siječnja 2023. godine.

- Komisija je voljna podržati hrvatske vlasti u nastojanjima i radnim naporima za pristupanje eurozoni - poručio je Dombrovskis, apostrofiravši da se za to moraju ispuniti svi kriteriji konvergencije, tzv. mastriški kriteriji.

- Sve pripremne aktivnosti napreduju vrlo dobro, nadam se nastavku dobre suradnje s hrvatskim vlastima i nadam se da će da ću moći Hrvatskoj vrlo skoro u jednom trenutku zaželjeti dobrodošlicu kao članici eurozone - izjavio je Dombrovskis. 

Idi na 24sata

Komentari 7

  • zagorska puntarica opet 13.09.2021.

    NE euru.

  • frajer_2 13.09.2021.

    NE zelimo euro

  • 13.09.2021.

    Memorandum o razumijevanju…….to bi trebao potpisati svaki premijer i ministar da znaju što moraju raditi i naravno odgovarati za rezultate svog rada.

Komentiraj...
Vidi sve komentare