To je to što me zanima!

Dobna granica za opijanje se spustila na - samo 10 godina!

Najnovije istraživanje o alkoholizmu, koje se odnosi na prvih deset mjeseci ove godine, kaže kako je čak 85 posto mladih u Hrvatskoj probalo neku vrstu alkohola
Vidi originalni članak

Anita Čudina, predsjednica Zajednice klubova liječenih alkoholičara županije splitsko-dalmatinske na predavanju "Problem konzumacije alkohola kod mladih" iznijela je frapantne podatke, piše Slobodna dalmacija

Alkoholizam je bio i ostao problem broj jedan kad su u pitanju ovisnosti u Hrvatskoj. Najnovije istraživanje koje se odnosi na prvih deset mjeseci ove godine kaže kako je čak 85 posto mladih u Hrvatskoj probalo neku vrstu alkohola.

- Nažalost, treći smo po maloljetničkoj konzumaciji alkohola u Europi, odmah iza Bugarske i Mađarske. Još je više poražavajući podatak kako se dobna granica početka ispijanja alkohola spustila na čak deset godina! - kazala je Anita Čudina. 

Još šokantnije je to što je 31 posto maloljetnika u hrvatskim trgovinama bez problema uspjelo kupiti pivo, unatoč odredbi da se maloljetnicima do 18. godine ne smije točiti ni prodavati alkohol.

- Zbog nedostatka novca za skuplja pića, miješa se nekoliko vrsta žestica, koje se najčešće ponesu od kuće - istaknula je Čudina.

Željka Radošević, terapeut u Klubu liječenih alkoholičara u Solinu, kazala je kako 10 do 15 posto populacije ima problem s pijenjem. Također, tri do četiri posto stanovništva je ovisno.

- Što maloljetnici mlađi počnu piti, brže se kod njih razvije ovisnost i to već u roku od šest mjeseci ako je konzumacija alkohola redovita. Velik je problem i taj što je naše društvo tolerantno kada je u pitanju alkohol. To je kod nas društveno prihvaćena norma. Najčešće se prvo piće pije u roditeljskom domu, tako da su i roditelji dosta tolerantni - naglasila je Radošević. 

U porastu posljednjih godina je tzv. "binge drinking", odnosno ispijanje što više alkohola u što manje vremena sa ciljem opijanja.

Idi na 24sata

Komentari 73

  • muskarac 29.10.2015.

    pa posaljite dite od 9 godina po pivo i cigare u ducan i sigurno ce doci doma sa tim.. o trafikama da ni ne pricam.... i onda se neko ovome cudi... ja se bome ne cudim

  • Galeb i ja 29.10.2015.

    Za par godina bu dobivali gemist na flasicu kada se rode.

  • Mika75 29.10.2015.

    Sve polazi od kuće i odgoja.

Komentiraj...
Vidi sve komentare