Obavijesti

News

Komentari 73

Dobna granica za opijanje se spustila na - samo 10 godina!

Najnovije istraživanje o alkoholizmu, koje se odnosi na prvih deset mjeseci ove godine, kaže kako je čak 85 posto mladih u Hrvatskoj probalo neku vrstu alkohola

VIDEO

Anita Čudina, predsjednica Zajednice klubova liječenih alkoholičara županije splitsko-dalmatinske na predavanju "Problem konzumacije alkohola kod mladih" iznijela je frapantne podatke, piše Slobodna dalmacija

Alkoholizam je bio i ostao problem broj jedan kad su u pitanju ovisnosti u Hrvatskoj. Najnovije istraživanje koje se odnosi na prvih deset mjeseci ove godine kaže kako je čak 85 posto mladih u Hrvatskoj probalo neku vrstu alkohola.

- Nažalost, treći smo po maloljetničkoj konzumaciji alkohola u Europi, odmah iza Bugarske i Mađarske. Još je više poražavajući podatak kako se dobna granica početka ispijanja alkohola spustila na čak deset godina! - kazala je Anita Čudina. 

Još šokantnije je to što je 31 posto maloljetnika u hrvatskim trgovinama bez problema uspjelo kupiti pivo, unatoč odredbi da se maloljetnicima do 18. godine ne smije točiti ni prodavati alkohol.

- Zbog nedostatka novca za skuplja pića, miješa se nekoliko vrsta žestica, koje se najčešće ponesu od kuće - istaknula je Čudina.

Željka Radošević, terapeut u Klubu liječenih alkoholičara u Solinu, kazala je kako 10 do 15 posto populacije ima problem s pijenjem. Također, tri do četiri posto stanovništva je ovisno.

- Što maloljetnici mlađi počnu piti, brže se kod njih razvije ovisnost i to već u roku od šest mjeseci ako je konzumacija alkohola redovita. Velik je problem i taj što je naše društvo tolerantno kada je u pitanju alkohol. To je kod nas društveno prihvaćena norma. Najčešće se prvo piće pije u roditeljskom domu, tako da su i roditelji dosta tolerantni - naglasila je Radošević. 

U porastu posljednjih godina je tzv. "binge drinking", odnosno ispijanje što više alkohola u što manje vremena sa ciljem opijanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 73
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca