To je to što me zanima!

Dogovor Obame i Putina: Siriju će podijeliti, Ukrajina Rusima?

Ukrajina nije u NATO-u i to znači da će uvijek biti izložena ruskom utjecaju što god mi učinili, rekao je to američki predsjednik Barack Obama u najnovijem intervjuu...
Vidi originalni članak

Ukrajina nije u NATO-u i to znači da će uvijek biti izložena ruskom utjecaju što god mi učinili, rekao je to američki predsjednik Obama u intervjuu za The Atlantic.

Nagovještaj je to određenog zaokreta politike SAD-a prema Ukrajini što mogu dokazati i sljedeće Obamine riječi:

- Moramo jasno odrediti što su naši interesi i za što smo zapravo spremni ići u rat. I, na kraju, uvijek će biti nekih nejasnoća - kaže Obama.

Posljednji Obamin intervju pokrenuo je nagađanja o tome da SAD namjerava prepustiti Ukrajinu Rusiji u zamjenu za podjelu Sirije. U prilog "teoriji kompromisa" ide i upravo započeto rusko povlačenje iz Sirije za koje neki smatraju da se ne bi dogodilo bez dogovora s Washingtonom.

Obama je priznao i kako američke obavještajne službe nisu precizno identificirale vladu Bašara al-Asada kao odgovornu za kemijski napad za civile koji je umalo izazvao vojnu intervenciju SAD-a. 

Analitičar Pepe Escobar smatra da je dogovor Rusije i SAD-a zasnovan na prekidu vatre koji bi, pod pretpostavkom da svi zadrže trenutačne pozicije, mogao dovesti do nastanka federalne Sirije

U tom bi slučaju zemlja bila podijeljena na tri glavne pokrajine: Sunistan, Kurdistan i Kosmopolistan. Sunistan bi uključivao pokrajine Deir ez-Zor i Raku (sjedište ISIL-a), ali samo ako bi iz toga dijela zemlje bili istjerani pripadnici ISIL-a.

Kurdistan bi se prostirao duž granice s Turskom. Kosmopolistan bi ujedinio Alavite, Kršćane, Druze i sekularne sunite iz dijelova Sirije koji su pod kontrolom Asadovog režima. 

Idi na 24sata

Komentari 122

  • hrastovi slavonije 20.03.2016.

    A gdje je RH u toj prici kao vazan faktor stabilnosti

  • hrastovi slavonije 20.03.2016.

    Dobar posao Evropi izbjeglice njima teritorij

  • slavonac1705 20.03.2016.

    Što bi rekao Obama da netko dođe u njegovo dvorište i kaže ova polovica je moja.

Komentiraj...
Vidi sve komentare