To je to što me zanima!

Domaće je domaće: 'Od mojih se purana nitko nije otrovao'

Nekad se od uzgoja zagorskih pura moglo sjajno živjeti. Nosila sam ih na zagrebački Dolac i uvijek sve u trenu rasprodala, govori nam Jelena Ribar
Vidi originalni članak

Nekad se od uzgoja zagorskih pura moglo sjajno živjeti. Nosila sam ih na zagrebački Dolac i uvijek sve u trenu rasprodala, iako su cijene sigurno bile dvostruko više nego danas, govori nam Jelena Ribar (65) dok sa suprugom Josipom (66) obilazimo imanje.

Nekad se gotovo svako domaćinstvo u naselju Međurača na širem bjelovarskom području bavilo uzgojem pura, ali je nekontrolirani uvoz peradi tu proizvodnju doveo gotovo na rub isplativosti. Jelena i Josip ostali su posljednji uzgajivači u selu i imaju 400 zagorskih purana. Počeli su prije 40 godina, kad je Jelena iz Zagorja donijela rasplodne crne purane. Jelena više ne odlazi na Dolac jer je komplicirano dobiti papire o kontroliranom uzgoju te svoje pažljivo uzgojene pure prodaje pred kućom.

- Najviše je kupaca iz Dalmacije, pa očekujem da će se uskoro pojaviti jer se bliže blagdani. Da nema kupaca s juga Hrvatske, teško bismo ih prodali, iako je kilogram očišćene purice 35 kuna. Možda se cijena nekima čini viša u odnosu na onu u trgovačkim lanicima, ali barem nisu sumnjiva podrijetla - govori Jelena.

Jedne je godine, kaže, na Dolcu prodala 300 purana te za taj novac kupila tri rali zemlje i ciglu za štalu te joj je, kako tvrdi Jelena, još ostalo novca. Purani teže i do sedam kilograma, a purica je upola lakša. Zadnje leglo je iz kolovoza i upravo su sad spremne za Božić. Dok obilazimo imanje, Ribari pričaju kako je uzgoj purana jako osjetljiv. Pokušali su i s inkubatorom, ali im se od nekoliko desetaka jaja izleglo svega dva do tri purića. Zato su se vratili tradicionalnom nasadu pod pure.

- Nastamba gdje borave mora biti jako čista. Voda koju piju mora se redovito mijenjati, a njihova prehrana je isto tako zahtjevna. Kad se izlegu, između ostalog, hranimo ih i kuhanim kokošjim jajima jer tako dobiju potrebne vitamine. Kod nas nema smjese, nego meljemo vlastite žitarice i pure idu na pašu te jedu travu. Smeta im blato, osjetljive su na hladnoću i podložne stresu – objašnjavaju nam Ribari i ističu da se od njihovih domaćih zagorskih pura nitko još nije otrovao.     

Idi na 24sata

Komentari 46

  • svi-smo-isti 05.12.2016.

    Na trzistu je pala kupovna moc, ne radi toga sto su place manje nego iz drugih razloga. Ja se mogu sjetit dok sam bio mali, tata nam je kupio televizor a ja sam ve bio drugi razred, stari brat cetvrti. Handy sam prvi kupio sa 33-34 godine, maj otac nikad nije imo auto, neke dodatne antene za televizije, nismo nosili adidas, nike, fila, timberland, DG, nije bilo kladionica, itd. Danas djeca imaju Handy prije skole, svka kuca ima auto i nije rjetko da se ima i dva uz to jos i neki motoric. Ljudi su isli po sumama i pripremali drvo za ogrijev, svako domacinstvo je imalo kravu za mlijeko, odojka za Bozic, Svinje za kolinje, nije bilo perilica za sudje, nije svak imo ni perilicu za rublje, trosilo se puno manje struje, svak je imo vrt. Tako da je ljudima ostajalo puno vise novaca da kupi nesto sa strane. Danas nas ubija sistem di nam je svaki luksuz obaveza. Ako imaju susjedovi klinci, moraju i moji, ako ima sestra moram i ja, itd. Mi sami sebe unistavamo, jer nam je prioritet Handy, Auto, neke razne televizije, marke robe i obuce a onda nam hrana skupa. Citam da neki placaju purice 70 kuna po Zagorju, meni je puno da je uzgojena u dnevnom boravku a ne negdje na njivi. Nasi uzgajivaci su skuplji nego konkurencija i to nas vodi u propast. Svi ti veliki lanci bi kupili u Hrvatskoj da mogu zaradit kao na toj stranoj. Mnogima je spas sto ti lanci prodaju po 25, 30, 35 ili nezam bas koliko, inace nebi ni imali na stolu taj od 70 kn.

  • zlatko19 05.12.2016.

    Hrvati nema druge nego ignorirati svu tu sumnjivu hranu i kupovati domaće

  • svi-smo-isti 05.12.2016.

    Ja sam za zdravu hranu i domacu proizvodnju. Mene samo zanima, kako je svugdje jeftinije proizvest, Madjarska, Poljska, Njemacka, Kina, Argentina, Srbija, Ceska, itd. Svima je jeftinije kupit u tim nekim drzavama, platit prevoz i sve dadzbine nego na domacem trzistu. Zasto su nasi proizvodjaci toliko skuplji od stranih?

Komentiraj...
Vidi sve komentare