Obavijesti

News

Komentari 46

Domaće je domaće: 'Od mojih se purana nitko nije otrovao'

Domaće je domaće: 'Od mojih se purana nitko nije otrovao'
4

Nekad se od uzgoja zagorskih pura moglo sjajno živjeti. Nosila sam ih na zagrebački Dolac i uvijek sve u trenu rasprodala, govori nam Jelena Ribar

VIDEO

Nekad se od uzgoja zagorskih pura moglo sjajno živjeti. Nosila sam ih na zagrebački Dolac i uvijek sve u trenu rasprodala, iako su cijene sigurno bile dvostruko više nego danas, govori nam Jelena Ribar (65) dok sa suprugom Josipom (66) obilazimo imanje.

Nekad se gotovo svako domaćinstvo u naselju Međurača na širem bjelovarskom području bavilo uzgojem pura, ali je nekontrolirani uvoz peradi tu proizvodnju doveo gotovo na rub isplativosti. Jelena i Josip ostali su posljednji uzgajivači u selu i imaju 400 zagorskih purana. Počeli su prije 40 godina, kad je Jelena iz Zagorja donijela rasplodne crne purane. Jelena više ne odlazi na Dolac jer je komplicirano dobiti papire o kontroliranom uzgoju te svoje pažljivo uzgojene pure prodaje pred kućom.

- Najviše je kupaca iz Dalmacije, pa očekujem da će se uskoro pojaviti jer se bliže blagdani. Da nema kupaca s juga Hrvatske, teško bismo ih prodali, iako je kilogram očišćene purice 35 kuna. Možda se cijena nekima čini viša u odnosu na onu u trgovačkim lanicima, ali barem nisu sumnjiva podrijetla - govori Jelena.

Jedne je godine, kaže, na Dolcu prodala 300 purana te za taj novac kupila tri rali zemlje i ciglu za štalu te joj je, kako tvrdi Jelena, još ostalo novca. Purani teže i do sedam kilograma, a purica je upola lakša. Zadnje leglo je iz kolovoza i upravo su sad spremne za Božić. Dok obilazimo imanje, Ribari pričaju kako je uzgoj purana jako osjetljiv. Pokušali su i s inkubatorom, ali im se od nekoliko desetaka jaja izleglo svega dva do tri purića. Zato su se vratili tradicionalnom nasadu pod pure.

- Nastamba gdje borave mora biti jako čista. Voda koju piju mora se redovito mijenjati, a njihova prehrana je isto tako zahtjevna. Kad se izlegu, između ostalog, hranimo ih i kuhanim kokošjim jajima jer tako dobiju potrebne vitamine. Kod nas nema smjese, nego meljemo vlastite žitarice i pure idu na pašu te jedu travu. Smeta im blato, osjetljive su na hladnoću i podložne stresu – objašnjavaju nam Ribari i ističu da se od njihovih domaćih zagorskih pura nitko još nije otrovao.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...