To je to što me zanima!

Donacija SAD-a od 427.000 kn za razminiranje Kotar šume

Oko 257.900 kuna prikupljeno je na dobrotvornoj večeri prošle godine, a 25.000 dolara donirala je Vlada SAD-a. Razminirat će oko 50.000 četvornih metara šume između Siska i Petrinje
Vidi originalni članak

Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham) već je 15 godina jedan od najvećih donatora novca za razminiranje Hrvatske, a najnoviji ugovor o doniranju ukupno 427.000 kuna, u Sisku su u srijedu potpisali predsjednik AmChama Berislav Horvat, izvršna direktorica AmChama Andrea Doko Jelušić i pomoćnik ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) Neven Karas.

Oko 257.900 kuna prikupljeno je na dobrotvornoj večeri prošle godine, a 25.000 dolara donirala je Vlada SAD-a. 

Tim će se novcem razminirati oko 50.000 četvornih metara Kotar šume između Siska i Petrinje, područja koje je najzagađenije minama.


- Svjesni smo važnosti razminiranja za normalizaciju života na minsko sumnjivom području. Zbog toga nam je zadovoljstvo što ćemo pomoći u razminiranju Kotar šume, gdje je bilo najviše žrtava od mina. Stoga nastavljamo humanitarne ekcije i već mogu najaviti jubilarnu, 15. 'Večer za sigurne korake' u studenome ove godine - rekao je Berislav Horvat.


Zamjenik ravnatelja HCR-a Neven Karas podsjetio je kako je u Kotar šumi bilo čak 19 minskih incidenata, u kojima su stradale 33 osobe, od čega 13 smrtno.

U posljednje dvije godine na tom je području donacijama SAD-a i HEP-a, razminirano 2,5 četvorna kilometra, a dosad je uklonjeno oko 1600 eksplozivnih sredstava.

U Kotar šumi je još preostalo razminirati 8 četvornih kilometara.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić izrazio je zadovoljstvo dinamikom razminiranja područja županije u kojoj je još 80 četvornih kilometara sumnjivog područja. Od toga je oko 20 posto poljoprivrednih površina, a ostalo su šumska područja. Izrazio je uvjerenje da će cijela Sisačko-moslavačka županija do 2019. godine biti oslobođena od mina.

Od 2001. godine je kroz 14 humanitarnih akcija "Večer za sigurne korake" u organizaciji Američke gospodarske komore u Hrvatskoj, prikupljeno više od 8,5 milijuna kuna. 

Današnjem potopisivanju ugovora o donaciji u Sisku nazočili su i predstavnici Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • amun6 30.03.2016.

    te mine treba samo preselit uzduž granice.

  • sceletroy 30.03.2016.

    da li sa sisačkim županom zadovoljstvo dijeli i njegov dožupan?

  • Michelangelo 30.03.2016.

    Zašto to nije već napravljeno??Sada je to lakše napraviti??Bilo je poslije rata prilično jedinica za razminiravanje!?Što se desilo?Da nisu ljudi možda bili potplaćeni za taj posao, osiguranja nisu isplaćivala novce koje su bili dužni isplatiti??Naravno,sada je to lakše napraviti sa dodatnih 10-15 cm zemlje po tim terenima,zarasloj šumi??Netko(zna se ) će opet napuniti vreču preko grbače naroda!!!Baš me zanima hoće li opet raditi na istom terenu na kojem su već dva puta radili!??

Komentiraj...
Vidi sve komentare