Obavijesti

News

Komentari 3

Donacija SAD-a od 427.000 kn za razminiranje Kotar šume

Donacija SAD-a od 427.000 kn za razminiranje Kotar šume
1

Oko 257.900 kuna prikupljeno je na dobrotvornoj večeri prošle godine, a 25.000 dolara donirala je Vlada SAD-a. Razminirat će oko 50.000 četvornih metara šume između Siska i Petrinje

VIDEO

Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham) već je 15 godina jedan od najvećih donatora novca za razminiranje Hrvatske, a najnoviji ugovor o doniranju ukupno 427.000 kuna, u Sisku su u srijedu potpisali predsjednik AmChama Berislav Horvat, izvršna direktorica AmChama Andrea Doko Jelušić i pomoćnik ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) Neven Karas.

Oko 257.900 kuna prikupljeno je na dobrotvornoj večeri prošle godine, a 25.000 dolara donirala je Vlada SAD-a. 

Tim će se novcem razminirati oko 50.000 četvornih metara Kotar šume između Siska i Petrinje, područja koje je najzagađenije minama.


- Svjesni smo važnosti razminiranja za normalizaciju života na minsko sumnjivom području. Zbog toga nam je zadovoljstvo što ćemo pomoći u razminiranju Kotar šume, gdje je bilo najviše žrtava od mina. Stoga nastavljamo humanitarne ekcije i već mogu najaviti jubilarnu, 15. 'Večer za sigurne korake' u studenome ove godine - rekao je Berislav Horvat.


Zamjenik ravnatelja HCR-a Neven Karas podsjetio je kako je u Kotar šumi bilo čak 19 minskih incidenata, u kojima su stradale 33 osobe, od čega 13 smrtno.

U posljednje dvije godine na tom je području donacijama SAD-a i HEP-a, razminirano 2,5 četvorna kilometra, a dosad je uklonjeno oko 1600 eksplozivnih sredstava.

U Kotar šumi je još preostalo razminirati 8 četvornih kilometara.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić izrazio je zadovoljstvo dinamikom razminiranja područja županije u kojoj je još 80 četvornih kilometara sumnjivog područja. Od toga je oko 20 posto poljoprivrednih površina, a ostalo su šumska područja. Izrazio je uvjerenje da će cijela Sisačko-moslavačka županija do 2019. godine biti oslobođena od mina.

Od 2001. godine je kroz 14 humanitarnih akcija "Večer za sigurne korake" u organizaciji Američke gospodarske komore u Hrvatskoj, prikupljeno više od 8,5 milijuna kuna. 

Današnjem potopisivanju ugovora o donaciji u Sisku nazočili su i predstavnici Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.