To je to što me zanima!

Dora (18) napravila je Mount Rushmore na hrvatski način...

Mount Rushmore je kreirao Gutzon Borglum, a prikazuje 18-metarske skulpture glava bivših predsjednika SAD-a. Dora Zagoršćak (18) napravila je portrete naših predsjednika
Vidi originalni članak

Dora Zagoršćak (18), maturantica Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Osijeku, za maturalni je napravila portrete Franje Tuđmana, Stjepana Mesića, Ive Josipovića i Kolinde Grabar Kitarović.

Inspiracija joj je bio američki Mount Rushmore, u koji su uklesane skulpture glava bivših američkih predsjednika.

- Htjela sam napraviti nešto unikatno i vidjeti kako bi Mount Rushmore izgledao na hrvatski način. Odabrala sam ovu temu jer je politika česta tema u društvu i nema mjesta u kojemu politika nije intervenirala, pa tako ni u kiparstvu – rekla nam je Dora i dodala kako ju je potakla tad medijski aktualna tema o skulpturi Franje Tuđmana.

Maturantica nam je objasnila kako se prvi put susrela s nekim tehnikama koje je koristila pri stvaranju ovoga rada.

Voli i rad na drvetu.

- Poznate su osobe tema koja je zastupljena u umjetnosti gotovo od početaka. Nisam se htjela zaustaviti na temi poznatih poput pjevača i glumaca. Ono što meni najviše čini zanimljivom suvremenu umjetnost jesu netradicionalni materijali - objasnila je Dora.

Portrete bivših hrvatskih predsjednika i sadašnje predsjednice radila je koristeći nekoliko tehnika.

Prvo je napravila portrete u glini koje je odlila. Zatim je od stirodura napravila podlogu preko koje bi izlila gips kao planinu. Nakon toga je zalijepila portrete na model planine.

- Naravno, sam proces nije bio jednostavan koliko se jednostavno može opisati jer je trajao od četiri do pet mjeseci - kaže nam Dora.

Na pitanje kako shvaća umjetnost odgovara: “Umjetnost je sve ono što može privući mene i druge ljude da osjete nešto kad vide rad. Teško je reći je li umjetnost sve ono što izgleda dobro i što nam se sviđa, bez obzira na to znamo li što je prikazano ili postoji neki drugi kriterij.

Na to pitanje bi svatko sebi trebao dati odgovor jer je umjetnost i dosta intimna stvar koju svatko drukčije gleda i shvaća”. Dora planira upisati Akademiju likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, a nakon studija vratit će se u Hrvatsku.

- Što god zamislimo, možemo i ostvariti. Vjerujem kako bismo svi trebali imati osnovno poznavanje svojega zanata, a vrlo je bitno i duhovno te mentalno stanje čovjeka. Mladi umjetnici trebaju prestati tražiti inspiraciju u drugima i početi je tražiti u sebi samima. Mislim da tako možemo postići najveći stupanj originalnosti - zaključila je mlada umjetnica iz Osijeka.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 71

  • 10.06.2019.

    c)Kako je lijepo kad se mladi ljudi, bez obzira na razne izazove, opredijele za nešto plemenito i kad na njih mogu da budu ponosni njihovi roditelji, njihovi školski drugovi, škola, pa i domovina, a jednog dana, kad postanu veliki umjetnici i poznati i u svijetu, tada ćemo i mi komentatori moći da se hvalimo kako smo prepoznali njihov talenat i da smo ih bar za jedan trunčić podržali dok su bili mladi. A bez obzira gdje budu kasnije radili, mi ćemo se ponositi sa njima, kao i sa mnogim drugim našim umjetnicima i naučnicima. Bravo Dora i sretan ti tvoj put u svijet umjetnosti, kojim si već krenula.

  • 10.06.2019.

    b) Nekad sam i sam, onako iz ličnog zadovoljstva, pravio portrete, ali nikako nisam uspijevao napraviti portret izrazito lijepih ljudi.Dora je to uspjela, jer je ona umjetnik.Vidi se da joj apsolutno nije bilo teško vjerno prikazati gospodju Kitarović, koja jeste mnogo lijepa, a i gospodina Josipovića, koji je sigurno, po mišljenju ženske publike, izrazito lijep.Da ne griješim dušu, ne kažem da su druga dva lika ružni, ali, po meni, možda ih je malo lakše napraviti, nego ova dva. Gospodina Mesića je vjerojatno lakše uraditi, jer ima karakterističnu bradu i upadljive obrve i oči, a i gospodin Tudjman ima specifične crte lica, usta, a i poznate nam očale. I zamišljam kako bi to tek bili vjerodostojni likovi , kad bi Dora uzela kist u ruke, pa ovaj rad usavršila na taj način.Naslućujem rezultat na osnovu onog lijepog autoportreta i onog drugog rada pored nje. Gledam samo koliko posla, vještine i znanja treba da bi se uradio samo jedan nos, ili oko. Mi, obični smrtnici, to ne umijemo i ne možemo, ali ima ko može i umije, a nama ostaje da se divimo, očevidno urodjenom talentu, ove mlade umjetnice.

  • 10.06.2019.

    a) Veoma je lijepo kad možeš da ostaviš svoj komentar na neku lijepu pojavu, ili događaj, a ovo što radi Dora, je za svaku pohvalu.Jedino je veća odgovornost na komentatoru da nađe prave riječi potpore i pohvale. Uopće, komentar može biti pozitivan ili negativan. Ovdje nema dvojbe, jer ne vidim šta u ovom njezinom trudu ima negativno. Samom pojavom u medijima, a i zbog posla kojim se kani baviti, ova djevojka je vjerojatno svjesna da postaje javna ličnost i što se više bude pojavljivala u javnosti, sve više će imati kritika, pozitivnih, ali vjerojatno i negativnih.Na to, Dora, vjerojatno računaš.Dobre su i loše kritike. Ja ni trunku lošeg nemam reći na ovo tvoje djelanje. Da probam nešto reći o mojim utiscima koje je ovaj njezin rad na mene ostavio: Sama ideja je veoma dobra.Ako neko ne voli ove političare, nije ona kriva što su oni tu ili su bili tu. Čak ne mora ni ona da ih voli.Ona nam je prezentovala njihove likove, a po tome kako ih je uradila i učinila malo mladjim, vidi se da je ostvarenju svoje ideje prišla dobronamjerno, s ljubavlju i poštovanjem.Daleko od toga da se ne zna ko je ko.U pitanju je samo iz kog ugla je rad fotografiran.

Komentiraj...
Vidi sve komentare