Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
71 komentara

Dora (18) napravila je Mount Rushmore na hrvatski način...

Mount Rushmore je kreirao Gutzon Borglum, a prikazuje 18-metarske skulpture glava bivših predsjednika SAD-a. Dora Zagoršćak (18) napravila je portrete naših predsjednika

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
71 komentara

Dora Zagoršćak (18), maturantica Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Osijeku, za maturalni je napravila portrete Franje Tuđmana, Stjepana Mesića, Ive Josipovića i Kolinde Grabar Kitarović.

Inspiracija joj je bio američki Mount Rushmore, u koji su uklesane skulpture glava bivših američkih predsjednika.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

- Htjela sam napraviti nešto unikatno i vidjeti kako bi Mount Rushmore izgledao na hrvatski način. Odabrala sam ovu temu jer je politika česta tema u društvu i nema mjesta u kojemu politika nije intervenirala, pa tako ni u kiparstvu – rekla nam je Dora i dodala kako ju je potakla tad medijski aktualna tema o skulpturi Franje Tuđmana.

Maturantica nam je objasnila kako se prvi put susrela s nekim tehnikama koje je koristila pri stvaranju ovoga rada.

Voli i rad na drvetu.

- Poznate su osobe tema koja je zastupljena u umjetnosti gotovo od početaka. Nisam se htjela zaustaviti na temi poznatih poput pjevača i glumaca. Ono što meni najviše čini zanimljivom suvremenu umjetnost jesu netradicionalni materijali - objasnila je Dora.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Portrete bivših hrvatskih predsjednika i sadašnje predsjednice radila je koristeći nekoliko tehnika.

Prvo je napravila portrete u glini koje je odlila. Zatim je od stirodura napravila podlogu preko koje bi izlila gips kao planinu. Nakon toga je zalijepila portrete na model planine.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

- Naravno, sam proces nije bio jednostavan koliko se jednostavno može opisati jer je trajao od četiri do pet mjeseci - kaže nam Dora.

Na pitanje kako shvaća umjetnost odgovara: “Umjetnost je sve ono što može privući mene i druge ljude da osjete nešto kad vide rad. Teško je reći je li umjetnost sve ono što izgleda dobro i što nam se sviđa, bez obzira na to znamo li što je prikazano ili postoji neki drugi kriterij.

Na to pitanje bi svatko sebi trebao dati odgovor jer je umjetnost i dosta intimna stvar koju svatko drukčije gleda i shvaća”. Dora planira upisati Akademiju likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, a nakon studija vratit će se u Hrvatsku.

- Što god zamislimo, možemo i ostvariti. Vjerujem kako bismo svi trebali imati osnovno poznavanje svojega zanata, a vrlo je bitno i duhovno te mentalno stanje čovjeka. Mladi umjetnici trebaju prestati tražiti inspiraciju u drugima i početi je tražiti u sebi samima. Mislim da tako možemo postići najveći stupanj originalnosti - zaključila je mlada umjetnica iz Osijeka.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message