Obavijesti

News

Komentari 71

Dora (18) napravila je Mount Rushmore na hrvatski način...

Dora (18) napravila je Mount Rushmore na hrvatski način...
8

Mount Rushmore je kreirao Gutzon Borglum, a prikazuje 18-metarske skulpture glava bivših predsjednika SAD-a. Dora Zagoršćak (18) napravila je portrete naših predsjednika

VIDEO

Dora Zagoršćak (18), maturantica Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Osijeku, za maturalni je napravila portrete Franje Tuđmana, Stjepana Mesića, Ive Josipovića i Kolinde Grabar Kitarović.

Inspiracija joj je bio američki Mount Rushmore, u koji su uklesane skulpture glava bivših američkih predsjednika.

- Htjela sam napraviti nešto unikatno i vidjeti kako bi Mount Rushmore izgledao na hrvatski način. Odabrala sam ovu temu jer je politika česta tema u društvu i nema mjesta u kojemu politika nije intervenirala, pa tako ni u kiparstvu – rekla nam je Dora i dodala kako ju je potakla tad medijski aktualna tema o skulpturi Franje Tuđmana.

Maturantica nam je objasnila kako se prvi put susrela s nekim tehnikama koje je koristila pri stvaranju ovoga rada.

Voli i rad na drvetu.

- Poznate su osobe tema koja je zastupljena u umjetnosti gotovo od početaka. Nisam se htjela zaustaviti na temi poznatih poput pjevača i glumaca. Ono što meni najviše čini zanimljivom suvremenu umjetnost jesu netradicionalni materijali - objasnila je Dora.

Portrete bivših hrvatskih predsjednika i sadašnje predsjednice radila je koristeći nekoliko tehnika.

Prvo je napravila portrete u glini koje je odlila. Zatim je od stirodura napravila podlogu preko koje bi izlila gips kao planinu. Nakon toga je zalijepila portrete na model planine.

- Naravno, sam proces nije bio jednostavan koliko se jednostavno može opisati jer je trajao od četiri do pet mjeseci - kaže nam Dora.

Na pitanje kako shvaća umjetnost odgovara: “Umjetnost je sve ono što može privući mene i druge ljude da osjete nešto kad vide rad. Teško je reći je li umjetnost sve ono što izgleda dobro i što nam se sviđa, bez obzira na to znamo li što je prikazano ili postoji neki drugi kriterij.

Na to pitanje bi svatko sebi trebao dati odgovor jer je umjetnost i dosta intimna stvar koju svatko drukčije gleda i shvaća”. Dora planira upisati Akademiju likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, a nakon studija vratit će se u Hrvatsku.

- Što god zamislimo, možemo i ostvariti. Vjerujem kako bismo svi trebali imati osnovno poznavanje svojega zanata, a vrlo je bitno i duhovno te mentalno stanje čovjeka. Mladi umjetnici trebaju prestati tražiti inspiraciju u drugima i početi je tražiti u sebi samima. Mislim da tako možemo postići najveći stupanj originalnosti - zaključila je mlada umjetnica iz Osijeka.

Pokretanje videa...

00:52
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 71
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.