To je to što me zanima!

Epidemiologinja: Dovoljno testiramo. Ne moramo na 20 slučajeva imati 2000 testova

Esencijalno je da lokalni stožeri prate situaciju na svom terenu, da epidemiolozi prate situaciju, izrađuju analize. Mora se reagirati selektivno, nekad će u nekoj županiji neke mjere biti na snazi, a negdje neće
Vidi originalni članak

Pomoćnica ravnatelja za medicinu rada i voditeljica Službe Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Marija Bubaš, na pressici Stožera civilne zaštite objasnila je nove upute za zdravstvene djelatnike koje su donesem slijedom rasta zaraženih korona virusom. 

- U ustanovama se nalaže obvezno nošenje maske za sve zdravstvene djelatnike. Selektivno, u županijama s većim brojem slučajeva ukidaju se posjeti bolesnicima u KBC-u Osijek, KBC-u Split i bolnicama u Zagrebu. Uvodi se testiranje onih zdravstvenih radnika koji se vraćaju iz zemalja gdje je lošija epidemiološka situacija, a preporučuje im se da ne odlaze u zemlje gdje je loša epidemiološka situacija osim u slučaju prijeke potrebe. Esencijalno je da lokalni stožeri prate situaciju na svom terenu, da epidemiolozi prate situaciju, izrađuju analize. Mora se reagirati selektivno, nekad će u nekoj županiji neke mjere biti na snazi, a negdje neće - rekla je Bubaš.

Dodala je kako se u Hrvatskoj provodi dovoljno testova. 

- Testiraju se svi sumnjivi slučajevi, osobe s teškoćama s disanjem i vrućicom, kontakti... Testirani su svi koji moraju biti testirani. Imamo na ovaj broj testiranja porast broja slučajeva. Ne moramo ako imamo 20 slučajeva imati 2000 testiranja - izjavila je. 

Dodala je i da mjere za svadbe ostaju iste (od 15.lipnja), 200 ljudi u zatvorenom prostoru i 250 u otvorenom, a prema epidemiološkoj situaciji će odlučivati što dalje.

- Što se tiče odlazaka na svadbe primjerice u BiH, samo putovanje nije problem, već bi se i tamo trebali držati propisanih mjera te biti odgovorni i kad se vratimo nazad u matičnu zemlju (pratiti simptome, mjeriti temp) - dodala je. 

Idi na 24sata

Komentari 70

  • Koljac 21.06.2020.

    korona je isto ko i hdz prevara hdz toliko zeli dobro ljudima da je sve vise siromastva jadi i bijede

  • ĐorđePatković 21.06.2020.

    prekinite s tim glupostima , počinje sezona

  • Selo_malo 21.06.2020.

    Još jedan velika sručnjakinja.....Po Bologni

Komentiraj...
Vidi sve komentare