To je to što me zanima!

Drama u britanskoj nuklearnoj podmornici: Upucao dvojicu

Britanska policija nije objavila identitet napadača, ali uvjeravaju kako nije teroristički čin. Članovi posade svladali su kolegu nakon što je ubio jednog i ranio drugog...
Vidi originalni članak

Član posade britanske nuklerne podmornice HMS Astute 'pukao' je i upucao dvojicu kolega u petak dok su bili u pristaništu u Southamptonu. Jedan je poginuo, a jedan je ranjen prije nego što su ga ostali članovi posade uspjeli svladati. Pozvali su policiju koja ga je privela, piše BBC. Glasnogovornik uvjerava kako incident nema veze s terorizmom i da nema opasnosti za građane. Dok ne obavijeste obitelji poginulog i ranjenog, neće objaviti imena stradalih. 

Ministar obrane Liam Fox odmah je izrazio žaljenje zbog tragedije i sućut obiteljima. 

Za vrijeme pucnjave u podmornici su bili visoki časnici Carol Cunio, Alistair Neill i Royston Smith, ali nitko od njih nije ozlijeđen. Očevidac Brian Cedar vidio je dok su nosili ozlijeđenog mornara.

- Zabrinjavajuće je da je došlo do pucnjave u nukleranoj podmornici - rekao je.

Podmornica ne mora uopće izranjati

Nuklearna podmornica HMS Astute dugačka je 97 metara. Najveća je i najnovija britanska podmornica. Teška je 7800 tona. Naoružana je torpedima Spearfish i raketama Tomahawk s dosegom od 2000 km. Ima svoj nuklearni reaktor što znači da sama stvara svoju vodu i zrak i ne treba se 'tankati'. Može neprestano roniti bez izranjanja. U listopadu prošle godine se nasukala između otoka Skye i kopna u Škotskoj i ostala tamo nekoliko sati.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • damirAERO 09.04.2011.

    To su novinari malo falili. Nuklearni reaktor joj daje autonomiju od nekih 30 godina, a sustavom elektrolize se iz morske vode izdvajaju kisik i vodik te se tako stvara pitka voda i zrak za udisanje :)

  • cevi 08.04.2011.

    jel taj nuklearni reaktor zna praviti ćevape?

  • RegistryKiller_1 08.04.2011.

    Ima svoj nuklearni reaktor što znači da sama stvara svoju vodu i zrak i ne treba se 'tankati'. Reaktor koji stvara pitku vodu i zrak ? hm to još nisam čuo, hm čudno :)) i ne treba se "tankati" ???? :(

Komentiraj...
Vidi sve komentare